BBC: Ce vrea, de fapt, Vladimir Putin și când va înceta Rusia războiul în Ucraina?
O analiză publicată de BBC expune motivele pentru care Vladimir Putin a declanșat „operațiunea militară specială“ în Ucraina, precizând și momentul în care războiul dintre Rusia și Ucraina va lua sfârșit. Potrivit sursei citate, ideea că Ucraina ar putea adera la NATO reprezenta o amenințare constantă pentru Rusia, care nu se putea simți „în siguranță, să se dezvolte și să existe“. Mai multe detalii, în continuare.
BBC: Ce vrea, de fapt, Vladimir Putin
Când Vladimir Putin a spulberat pacea în Europa, declanșând un război împotriva Ucrainei, o țară democratică cu 44 de milioane de locuitori, justificarea liderului rus a fost aceea că o Ucraină modernă, înclinată spre Occident, reprezintă o amenințare constantă la adresa Rusiei, care nu se poate simți „în siguranță“, nu poate „să se dezvolte și să existe“, începe BBC.
Totuși, după trei săptămâni de bombardamente, mii de morți și un exod de milioane de refugiați, rămâne întrebarea: Ce vrea, de fapt, Vladimir Putin? Există o cale de ieșire?
Odată cu desfășurarea conflictului în Ucraina, obiectivele pe care și le-a stabilit Rusia la începutul invaziei par să se fi diluat, cu atât mai mult cu cât se credea că războiul va fi unul de scurtă durată. Inițial, Putin nici nu voia să admită că ar fi vorba despre o invazie sau un război, preferând ficțiunea unei „operațiuni militare speciale“.
Ceea ce este clar acum pentru toată lumea, notează sursa citată, e faptul că Putin vede acest moment ca fiind esențial în istoria Rusiei.
„Viitorul Rusiei și locul ei în lume sunt în joc“, declara șeful informațiilor Externe, Serghei Naryshkin.
Scopul inițial al liderului rus a fost acela de a destitui guvernul Ucrainei, punând capăt definitiv dorinței țării vecine de a se alătura Alianței Nord-Atlantice.
Citește și: De ce vrea, de fapt, Putin să împiedice Ucraina să adere la NATO. Care este miza
Când va înceta Rusia războiul în Ucraina?
Pentru a preciza care sunt obiectivele sale în Ucraina, Putin a recurs la alţi doi termeni: „demilitarizare“ și „denazificare“. În plus, liderul de la Kremlin a susținut că, prin această mișcare, intenționează să protejeze oamenii supuși la ceea ce el a numit opt ani de agresiune și genocid din partea Ucrainei asupra disidenţilor pro-ruşi.
Acuzațiile de genocid în Ucraina sunt, bineînțeles, false, mai scrie BBC, astfel că Rusia s-a folosit de acest pretext pentru a declanșa un război sângeros în țara pro-europeană.
Bombardamentele asupra principalelor orașe ucrainene continuă, însă ultimele rapoarte privind discuțiile de pace sugerează că Rusia nu mai încearcă să răstoarne guvernul, țintind în schimb o Ucraină neutră.
Când se va termina războiul? Ei bine, acest lucru depinde în mare măsură de rezultatele negocierilor dintre cele două părți. Totuși, Mykhailo Podoliak spune că finalul este aproape.
„Singura opțiune de a pune capăt acestui război este discuția directă între cei doi președinți și la asta lucrăm cu aceste discuții de pace. Lucrăm la documente pe care președinții le vor putea discuta în continuare și le vor semna“, a spus consilierul prezidenţial ucrainean pentru postul american PBS, transmite BBC.
Potrivit lui Podoliak, acest lucru se va întâmpla în curând, „pentru că aceasta este singura modalitate de a pune capăt acestui război“. „Avem multă încredere că vom avea o încetare a focului în zilele următoare“, a susținut el.