Bilanț dezastruos după bombardamentele din Harkov: Aproape 50 de școli și peste 600 de blocuri au fost dărâmate

Bilanț dezastruos după bombardamentele din Harkov: Aproape 50 de școli și peste 600 de blocuri au fost dărâmate

În urma bombardamentelor masive lansate de trupele lui Vladimir Putin în Harkov au fost distruse 48 de unități de învățământ și peste 600 de blocuri de apartamente, a transmis primarul orașului, Ihor Terejov. „La început, au bombardat mai ales cartierele de la periferie, dar acum s-au îndreptat spre partea centrală“, a spus edilul. Unde și-au găsit adăpost ucrainenii rămași fără locuințe, afli în rândurile de mai jos.

Bilanț dezastruos după bombardamentele din Harkov

Bombardamentele masive lansate de trupele ruse asupra orașului Harkov au distrus aproape 50 de școli și peste 600 de blocuri, a declarat primarul Ihor Terejov, relatează Ukrinform.

„La început, au bombardat mai ales cartierele de la periferie, dar acum s-au îndreptat spre partea centrală. Ei lovesc clădiri administrative: poliția, administrația regională de stat și primăria noastră. Distrug toată infrastructura orașului. 48 de școli au fost complet distruse.

Grădinițe, clinici, spitale… Ieri, au lovit chiar și un centru maternal. Este bine că am prevăzut acest lucru și am mutat toate mamele de acolo“, a afirmat Terejov.

Potrivit edilului, rușii țintesc substațiile de energie electrică, rețelele de încălzire și instalațiile sistemului de alimentare cu apă. De asemenea, peste 600 de blocuri de apartamente au fost distruse în tot orașul, locuitorii acestora fiind nevoiți să-și găsească adăpost în metrou, școli, grădinițe și alte locații.

Citește și: Forțele ruse pregătesc noi atacuri în Kiev, Harkov și Sumî

Aproape 50 de școli și peste 600 de blocuri au fost dărâmate

Primarul a mai transmis că, în ciuda bombardamentelor continue ale rușilor, serviciile publice lucrează în oraș, îndepărtând gunoaiele, curățând străzile și reparând comunicațiile avariate.

„Am convenit cu oamenii în felul următor: oricine are posibilitatea să lucreze, cum ar fi restaurantele, le oferim produse pe care le gătesc și hrănesc oamenii … Multe bănci comerciale și întreprinderi au fost evacuate, lucrează la distanță, sectorul IT lucrează, de asemenea, dar în afara Harkovului“, a subliniat Terekhov.

În ultimele 24 de ore, orașul Harkov a fost bombardat de nu mai puțin de 65 de ori.

O tânără matematiciană eminentă, ucisă la Harkov

Yulia Zdanovska, una dintre cele mai strălucite matematiciene din Europa, a fost ucisă săptămâna trecută la Harkov în timp ce ajuta mai mulți oameni să se adăpostească.

Tânăra în vârstă de doar 21 de ani a refuzat să părăsească orașul atunci când a început războiul, pe 24 februarie, alegând să rămână pentru a-și ajuta conaţionalii. O rachetă rusească a lovit însă zona din estul Harkovului unde se afla Yulia, făcând mai multe victime.

„Regretăm adânc decesul tinerei Yulia Zdanovska, medaliată cu argint la Olimpiada Europeană de Matematică din 2017. Yulia era o tânără strălucită la matematică şi avea tot viitorul înainte. Yulia a refuzat să părăsească Ucraina în ciuda războiului şi, lucrând ca voluntar, a murit după ce o rachetă rusească a explodat în zona în care se afla“, a transmis Marie-Francoise Roy, unul dintre membrii fondatori ai Comitetul Uniunii Internaţionale a Femeilor Matematiciene (CWM).

Citește și: