Avertisment pentru români la bancă: cum ești în pericol și te transformi fără să vrei în „cărăuș de bani”

de: Iulia Kelt
02 04. 2022

Un cărăuș de bani sau „money mule”, așa cum este cunoscut termenul în limbajul de specialitate, este o persoană care, cu voia sa sau fără, ajunge să intermedieze prin contul bancar tranzacții între două surse necredibile.

Partea proastă este că oricine poate deveni cărăuș de bani, fie că face asta în mod deliberat sau e victima unei păcăleli. Tot ce trebuie să știi este că, în cazul în care nu alertezi de urgență poliția, ești pasibil de pedepse cu închisoare. Așadar, dacă ai cea mai mică bănuială că ai putea să fii folosit de cineva pe post de money mule (cărăuș de bani), e în interesul tău să anunți autoritățile acreditate.

Cum îți dai seama că ai devenit cărăuș de bani

În primul rând, în momentul în care, „pe nepusă masă”, cineva te anunță că are o super afacere pentru tine, trebuie să-ți pui întrebarea: de ce ar vrea cineva să mă îmbogățească peste noapte, fără să-mi fie mamă, tată, bunic sau prieten apropiat? Există șanse reale ca acea afacere să fie una ilegală, iar în cazul în care este descoperită, tu să suferi consecințele legale.

Specialiștii de la ING Bank au avertizat în legătură cu acest fenomen și au informat că tintele sunt, adesea, ademenite prin intermediul unor anunţuri online şi/sau e-mailuri care oferă locuri de muncă, colaborări avantajoase sau donaţii. „Infractorii pot chiar să copieze site-ul unei companii adevărate cu o adresă web similară pentru a câştiga mai multă încredere”, au adăugat cei de la ING Bank.

Cu alte cuvinte: dacă, într-o bună zi, primești o ofertă care pare de nerefuzat, fără ca tu să o fi solicitat, ai șanse reale mari, în cazul în care îi dai curs, să te implici într-un lanț de infracțiuni care, cu siguranță, vor fi descoperite de autorități. Trebuie să reții că toate băncile sunt obligate prin lege să raporteze sumele mari de bani rezultate din tranzacții, mai ales dacă ele nu sunt explicate în niciun fel, în contul tău bancar.

În consecință, dacă ai primit o astfel de ofertă, trebuie să fii atent la următoarele aspecte:

  • Ai grijă la oportunităţile de angajare care oferă venituri substanţiale cu un efort minim sau fără cerinţe minime de educaţie şi experienţă;
  • Dacă ai primit un e-mail suspect, nu îi răpunde şi nu accesa link-uri din conţinutul lui;
  • Verifică datele companiei care îţi face oferta de angajare, mai ales dacă este din străinătate;
  • Nu comunica datele contului tău bancar persoanelor pe care nu le cunoști;
  • Crezi că ai putea fi un cărăuş de bani? Anunţă imediat Poliția şi banca la care ai conturile.