Anunțul ING Bank pentru toți clienții români. Atenție la bani, avertismentul băncii care trebuie să te pună în gardă

Anunțul ING Bank pentru toți clienții români. Atenție la bani, avertismentul băncii care trebuie să te pună în gardă

ING Bank a făcut un avertisment pentru toți clienții din România. Trebuie să fii atent cu banii tăi.

„Ferește-te întotdeauna de persoanele necunoscute care îți propun să transferi banii lor prin conturile tale. În spatele acestei cerințe se ascund, de cele mai multe ori, afaceri ilegale și periculoase pentru care poți ajunge să răspunzi și tu în fața legii. Asta pentru că, fără să îți dai seama, devii cărăuș de bani, cunoscut și ca ”money mule”, își avertizează ING clienții printr-un mesaj personalizat.

Ce este un ”money mule”? Este, în traducere direct, un ”cărăuș de bani”, adică o persoană care transferă prin conturi ”curate” sume de bani obținute în mod ilegal de infractori. Scopul acestei acțiuni este de a ascunde beneficiarul real al banilor și sursa lor. Cel mai adesea, banii sunt obținuți prin phishing, malware, vânzări de bunuri fictive și alte fraude.

ING Bank avertizeză clienții: aveți grijă de banii voștri

Grupările de crimă organizată folosesc această tehnică și reușesc să spele banii și să le piardă urma în orice colț al lumii. ING Bank spune că, dacă îi ajuți, devii și tu complice la activitatea lor ilegală.

Cum să te ferești? Țintele sunt de obicei ademenite online – anunțuri și mail-uri care conțin oferte de muncă, colaborări avantajoase sau donații. Deci ai grijă pe ce dai click.

Infractorii cibernetici pot chiar să copieze site-ul unei companii adevărate cu o adresă web similar, pentru a-ți câștiga încrederea, ca să dai click pe acel link. Mai mult, persoanele recrutate sunt instruite să transfere banii primiți în conturile lor, către alte persoane din țară sau din străinătate, iar pentru asta sunt răsplătiți cu o mică parte din suma transferată.

Deci, dacă o propunere sună prea bine ca să fie adevărată, de obicei, chiar așa e.

Cam așa arată o fraudă de acest gen: