Se dau bani de la stat, în martie: ce este Măsura 2, cine va avea de câștigat, care sunt criteriile

Se dau bani de la stat, în martie: ce este Măsura 2, cine va avea de câștigat, care sunt criteriile

În pandemie, cele mai multe firme românești au mers pe calea falimentului, dintr-o sumedenie de motive, au stins becul. Era inevitabil. Autoritățile române au întins o mână de ajutor celor afectați, dar, ca de obicei, s-au mișcat incredibil de lent. Ca referință, abia acum începe distribuirea fondurilor alocate pentru Măsura 2.

În cazul în care întregul concept de Măsura 2 îți este complet străin, merită să ai în vedere că proiectul a fost menit să faciliteze acordarea de sprijin financiar întreprinderilor a căror activitate a fost afectată direct sau indirect de pandemie. Firmele a căror activitate a fost interzisă sau restricționată prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență sau a stării de alertă sunt de asemenea vizate. Dincolo de detaliile de fond, important este că există banii din spatele inițiativei și vor începe viramentele.

Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru

„E foarte probabil ca în cursul lunii martie să închidem şi Măsura 2, acea schemă de sprijin pentru IMM-uri, care reprezintă acel grant de până la 200.000 de euro pentru firmele afectate de pandemie în cursul anului 2020. (…) Am prins suma necesară finală, de 570 de milioane de lei la buget, pentru că, într-o primă fază, proiectul a pornit pe fonduri europene prin Programul Operaţional Comun. Până în momentul de faţă, am înţeles că din cei 2.900 de beneficiari s-au achitat sumele pentru aproximativ 1.100 dintre ei. În cursul acestei luni vom închide şi Măsura 2”, a explicat, într-o conferinţă de presă, Constantin-Daniel Cadariu – ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Oficialul guvernamental a profitat de ocazie și pentru a se lăuda cu viramentele care s-au făcut și în trecut, până la această oră, mai ales pe schema destinată sectorului HoReCa. În decembrie, într-o primă etapă, şi apoi în ianuarie, s-au achitat 2,2 miliarde de lei pentru cei aproximativ 8.300 de beneficiari.

„Suntem aproape de finalizarea analizei celor 33.000 de cereri de pe Măsura 1 etapa a II-a. Înţeleg că, până în momentul de faţă, aproximativ 21.000 de firme au fost declarate eligibile. Discutăm de acel ajutor, acele granturi de până la 2.000 de euro, pentru capital de lucru pentru micro-întreprinderi”, a explicat ministrul.

Anunțul de acum este, de fapt, o continuare a mesajului de pe 8 martie. La acea dată, același ministru insista pe faptul că aproximativ 3000 de beneficiari admiși la finanțare vor intra în posesia banilor promiși în cel mai scurt timp.

„A început procedura de plată pentru ultimii beneficiari admişi la finanţare ai Măsurii 2, cel mai mare program finanţat vreodată în România, valoric, cu o sumă care se îndreaptă spre un miliard de euro! Am reuşit să deblocăm situaţia celor aproximativ 3.000 de beneficiari care nu şi-au primit sumele cuvenite, astfel încât, în cel mai scurt timp, să finalizăm toate plăţile restante”, susţinea, la acea vreme, Constantin-Daniel Cadariu.

Citește și: