Armata rusă a publicat imagini cu lansări de rachete hipersonice spre Ucraina. Cât de periculoase sunt aceste arme
Misterul rus al Apărării a decis să facă publice mai multe imagini cu sistemul de rachete de coastă Bastion cu care lovește pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei. Astfel că sistemul Bastion folosește rachete hipersonice, arma de top a armatei ruse, pe care niciun sistem de apărare nu o poate contracara.
Imagini cu lansări de rachete hipersonice spre Ucraina
Ministerul rus al Apărării a confirmat încă de săptămâna trecută că a folosit, pentru prima dată, cea mai recentă rachetă hipersonică în timpul atacului asupra Ucrainei, dar numai pentru a distruge infrastructura militară și depozitele de armament.
Ce sunt rachetele hipersonice și de ce le folosește Rusia
Rusia a declarat că a folosit, de două ori, cea mai nouă rachetă hipersonică Kinzhal (Pumnal) în Ucraina, susținând că a distrus duminică un depozit de combustibil în apropiere de Mykolaiv și sâmbătă un loc subteran de depozitare de rachete și muniție, în vest.
Agenția de presă de stat RIA Novosti a declarat că atacurile au reprezentat prima utilizare a armei de generație următoare de la începutul războiului din Ucraina, iar analiştii occidentali au spus că sunt prima dată când rachetele hipersonice au fost folosite în luptă.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a descris Kinzhal, proiectat pentru a fi lansat dintr-un avion de luptă MiG, drept „o armă ideală”. Poate zbura cu o viteză de până la 10 ori mai mare decât cea a sunetului și, la fel ca o rachetă de croazieră mai lentă, poate manevra în timpul zborului, ceea ce face mai dificilă urmărirea și interceptarea sistemelor de apărare aeriană.
Rachetele pot fi folosite pentru a livra focoase convenționale la viteze mai mari și mai precis decât altele, dar ar putea fi folosite și pentru a livra arme nucleare. Mai multe țări lucrează la tehnologie, inclusiv China și SUA.
Vasily Kashin, un analist rus, a declarat pentru AFP că o mai mare penetrare și putere distructivă a sistemului Kinzhal ar fi mai eficiente decât rachetele subsonice în distrugerea locurilor de depozitare subterane, dar alți experți au sugerat că nu va avea un impact major asupra conflictului.
Pavel Felgenhauer, un alt analist rus, a spus că racheta se va schimba puțin în Ucraina, adăugând că utilizarea ei poate sugera că forțele ruse au rămas fără alte arme, relatează The Guardian.
Un analist belgian de strategie de apărare, Joseph Henrotin, a postat de asemenea pe Twitter că Rusia ar putea rămâne fără rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander sau ar dori să mărească miza prin desfășurarea unei rachete hipersonice cu capacitate nucleară.
Guvernul ucrainean a confirmat atacurile, dar a spus că încă nu a putut declara ce tip de rachete au fost folosite.