Rusia acuză Ucraina că se pregătea să fabrice arme nucleare. „Au primit material radioactiv din SUA, au distrus documente”

Rusia acuză Ucraina că se pregătea să fabrice arme nucleare. „Au primit material radioactiv din SUA, au distrus documente”

Războiul crunt din Ucraina unde zilnic își pierd viața sute de oameni nu se duce doar pe tărâmul de luptă, ci și în plan informațional. Cele două părți încearcă să câștige puncte din punct de vedere al imaginii și pentru asta nu se feresc să arunce informații false. Presa internațională prezintă un astfel de subiect. Rusia susține că Ucraina ar fi primit plutoniu din străinătate și că se pregătea să fabrice arme nucleare. Ar mai fi avut nevoie doar de câteva luni…

„Ucraina pregătea arme nucleare”

Rusia acuză Ucraina că se pregătea să fabrice arme nucleare. Este un nou subiect prin care Vladimir Putin le explică rușilor de ce trebuie să suporte sancțiuni economice. Și în plus, încearcă să spună că prin invazia din Ucraina a distrus acest plan și astfel a obținut deja o mare victorie, deși își propuse un război rapid prin care să înlăture în câteva zile conducerea de la Kiev.

Am intrat în ziua 11-a și lucrurile nu sunt deloc așa cum și le-a dorit Putin. Ucraina rezistă, iar pe front sunt mii de morți.

Agenția TASS încearcă„ să îmbrace” cât mai pompos această idee, potrivit căreia Ucraina era tot mai aproape de fabricarea de arme nucleare. A publicat un material în care o sursă anonimă susține că oficialii ucraineni ar fi încercat să-i păcălească pe ruși.

„În special, în decembrie 2013, s-a ajuns la un acord privind cooperarea în sfera rachetelor cu Turcia, în care rolul principal ar trebui să fie jucat de întreprinderile ucrainene de rachete și spațiale Yuzhmashzavod și Yuzhnoye Design Bureau, care au participat anterior la crearea Arsenalul de rachete nucleare sovietice.

Scopul principal al acestei cooperări este crearea unui complex mobil echipat cu rachetă balistică cu combustibil solid cu o rază de până la 1.500 km”, a spus sursa anonimă citată de Tass.

Tot oficialul important care a dorit să rămână anonim a explicat că Ucraina ar fi primit material radioactive din SUA, iar în câteva luni ar fi fost capabilă să dezvolte arme nucleare.

„Ucraina a intensificat explorarea straturilor adânci de pe teritoriul minelor de uraniu existente, precum și dezvoltarea zăcămintelor de uraniu promițătoare.

În același timp, reprezentanții ucraineni au inițiat un dialog cu companii străine privind acordarea de asistență Ucrainei în crearea propriilor întreprinderi de îmbogățire a uraniului în țară”, se mai spune în material.

De ce ar fi fost atacată centrala de la nucleară de la Zaporojie

Sursa citată spune că după ce a început invazia ucrainenii ar fi distrus documente importante și mai susține că ocuparea Centralei Nucleare de la Zaporojie ar fi avut legătură directă cu planurile nucleare ale Ucrainei. CNN a scris că în acest moment angajații de acolo lucrează sub supravegherea directă a militarilor ruși.

Reuters susține că Ministerul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că ar trebui creată o listă cu arme care să nu poată fi desfășurate niciodată pe teritoriul ucrainean.

Citește și: