Space Force lansează un satelit care detectează rachete balistice. Ce înseamnă asta pentru segmentul militar

Space Force lansează un satelit care detectează rachete balistice. Ce înseamnă asta pentru segmentul militar

Forțele Spațiale Americane a lansat cu succes un satelit la bordul unei rachete United Launch Alliance Atlas V, construind un sistem existent de detectare a rachetelor, relatează CBS News.

Racheta de 60 de metri a decolat recent de pe platforma de lansare a Forței Spațiale din Cape Canaveral, Florida.

Este încă un semn că Space Force joacă un rol din ce în ce mai proeminent în cadrul complexului militar american, în ciuda faptului că este cea mai tânără ramură de serviciu a Forțelor Armate SUA.

Acest satelit detectează rachete balistice

Satelitul de la bordul rachetei este o versiune actualizată a sateliților existenți care alcătuiesc Space-Based Infrared System (SBIRS) al serviciului, o rețea de supraveghere spațială menită să ofere avertizări timpurii asupra rachetelor.

Sistemul funcționează prin preluarea semnalelor de căldură în infraroșu ale rachetelor în creștere și urmărirea acestora pentru a oferi înapoi la sol o notificare avansată.

Satelitul SBIRS GEO-5 este prima navă spațială militară construită în jurul șasiului modernizat LM 2100 al lui Lockheed Martin, un proiect intern pentru a oferi „o rezistență mai mare și o întărire cibernetică, o putere sporită a navelor spațiale, propulsie și electronică”, conform McCormick.

„Nevoia de sisteme SBIRS nu a fost niciodată mai critică”, a declarat pentru CBS Tom McCormick, vicepreședinte al diviziei Overhead Persistent Infrared Missions de la Lockheed Martin. „Amenințarea tehnologiei cu rachete balistice se răspândește în întreaga lume, iar adversarii pe care i-am ținut odată la distanță geografică susțin acum dezvoltarea acestei tehnologii”.

El adaugă că lumea este acum un loc mai amenințător, cu peste o mie de lansări de rachete balistice care au loc la nivel global în fiecare an. McCormick a descris, de asemenea, SBIRS ca „vârful suliței, sau clopoțelul, că a avut loc o lansare și ceva vine”.

Lansarea de marți vine după ce decolarea a fost întârziată cu aproximativ 24 de ore din cauza problemelor legate de sistemul de lansare.

În următoarele săptămâni, propulsoarele de la bordul satelitului SBIRS îl vor propulsa într-o orbită geosincronă, permițându-i să rămână în staționare, în aceeași regiune.

Citește și: