Anunțul făcut de șeful diplomației UE pe tema embargoului asupra petrolului și gazelor rusești

de: Cătălina Burghelea
25 04. 2022

Exporturile de petrol sunt principala sursă de valută străină a Kremlinului și mulți lideri europeni au cerut încetarea acestor plăți, deoarece se finanțează efectiv războiul din Ucraina, pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială”. Pe fondul sancțiunilor impuse Moscovei și a embargoului asupra petrolului și gazelor rusești, șeful diplomației UE a făcut noi precizări.

Ce se întâmplă cu embargoul asupra petrolului și gazelor rusești

Recent, într-un interviu acordat pentru France 24, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a spus că blocul comunitar „va continua” să ofere sprijin militar Ucrainei, având, în același timp, grijă să nu devină un „beligerant” în conflict. Oficialul a adăugat că se așteaptă ca Uniunea să impună, în cele din urmă, o interdicție totală a importurilor de petrol rusesc, în încercarea de a reduce capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul din Ucraina.

Șeful diplomației UE a dat vestea

Luni, 25 aprilie, oficialul european a declarat că nu există un acord UE cu privire la interzicerea energiei rusești. Potrivit acestuia, nu există o susținere suficientă din partea statelor membre ale Uniunii Europene pentru un embargo complet asupra importurilor de petrol și gaze din Rusia.

„În acest moment, noi, cei din UE, nu avem o poziție unitară cu privire la această problemă”, a explicat JosephBorrell.

Se pregătește al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Unele țări membre UE vor să impună un al șaselea pachet de sancțiuni Rusiei, iar Bruxelles pregătește o evaluare completă a impactului interzicerii petrolului, ca parte a posibilelor măsuri suplimentare, scrie Energy world.

Josep Borrell a explicat că acest subiect va fi discutat la următorul summit UE, ce va avea loc la sfârșitul lunii mai. Până atunci, slabe șanse să se ia vreo decizie în această privință.

„O propunere finală pentru un embargo asupra petrolului și gazelor nu este încă pe masă”, a precizat diplomatul UE.

Josep Borrell crede că UE va putea reduce dependența față de Moscova

Cel mai probabil, Comisia Europeană va face propuneri statelor membre pentru un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Toate statele UE depun eforturi considerabile pentru a-și reduce dependența de petrol și gaze rusești, a punctat Borrell, adăugând că blocul comunitar își va putea reduce dependența, în cele din urmă.

„La un moment dat, se va întâmpla, iar atunci Rusia va simți dureros că veniturile din afacerile cu petrol și gaze se pierd”, a conchis politicianul.

În urmă cu doar câteva săptămâni, Josep Borrell a declarat că Uniunea Europeană îi plătește lui Vladimir Putin un miliard de euro pe zi pentru importurile de energie rusă.