Mesajul transmis de Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, după ce liderul francez a fost reales președinte

Mesajul transmis de Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, după ce liderul francez a fost reales președinte

Emmanuel Macron a reușit să se impună în fața adversarei sale politice, Marine Le Pen, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța. Acesta a câștigat scrutinul cu 58,55% din voturi, în timp ce contracandidata lui de extremă-dreapta a obținut 41,45% din voturi. Mai mulți lideri ai lumii l-au felicitat pentru victoria obținută, inclusiv Vladimir Putin. Stabilitatea europeană a fost punctul central al multor mesaje de felicitare trimise președintelui Macron după realegerea sa în fruntea Franței.

Macron a primit un mesaj de la Putin, după ce liderul francez a fost reales președinte

Liderii lumii s-au grăbit să-l felicite pe președintele francez Emmanuel Macron pentru victoria sa electorală asupra rivalei sale, Marine Le Pen. Mulți din Europa au descris rezultatul votului de duminică drept o victorie pentru Uniunea Europeană și o înfrângere pentru Le Pen, un politician profund eurosceptic, care ar fi putut avea implicații uriașe pentru destabilizarea blocului comunitar.

Și președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru realegerea sa ca lider și înfrângerea candidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen, a declarat, luni, Kremlinul, în condițiile în care tensiunile persistă în legătură cu războiul din Ucraina.

„Îți doresc din suflet succes în activitățile tale de stat, sănătate și bunăstare”, i-a transmis Putin lui Macron, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Cei doi lideri europeni au vorbit ore în șir la telefon

Macron se numără printre puținii președinți occidentali care l-au contactat pe Putin, de când Moscova a mutat trupe în Ucraina, petrecând ore întregi la telefon pentru a negocia o soluție a conflictului. Cu toate acestea, deși își păstrează deschise canalele diplomatice cu rușii, Franța s-a alăturat pachetului de sancțiuni internaționale impuse Rusiei în timpul campaniei militare.

Și președintele Chinei l-a felicitat pe Macron

În mod similar, președintele Chinei, Xi Jinping, l-a felicitat pe omologul său francez, spunând că „ar dori să continue să lucreze cu președintele Macron pentru a menține relații diplomatice bazate pe independență, înțelegere reciprocă, previziune și beneficii reciproce”. Liderul chinez a adăugat că a privit întotdeauna relațiile chinezo-franceze dintr-o „perspectivă strategică și pe termen lung”, declarând că dezvoltarea sănătoasă și stabilă a relațiilor este din ce în ce mai importantă, pe măsură ce ordinea mondială suferă „schimbări complexe”.

Europa salută realegerea sa în fruntea Franței

Reales președinte al Franței pentru încă cinci ani, Emmanuel Macron a mulțumit susținătorilor săi, explicând că votul alegătorilor a blocat venirea lui Marine Le Pen în fruntea țării.

„După cinci ani de crize excepționale, azi, pe 24 aprilie 2022, o majoritate mi-a acordat încrederea pentru încă cinci ani. Știu că mulți în această seară au votat pentru mine pentru a bloca extrema dreaptă și vreau să le mulțumesc și lor și să le transmit că înțeleg datoria care vine odată cu acest vot.

De asemenea, am un gând și pentru cei care nu au votat, tăcerea este un răspuns. De acum încolo, nu mai sunt un candidat al unui partid, ci sunt președintele tuturor. Știu că, pentru mulți dintre compatrioți care au votat pentru extremă-dreapta, sunt supărați și furioși și este responsabilitatea mea să le ofer și lor răspunsuri”, a afirmat Macron.

Premierul italian Mario Draghi a evidențiat că realegerea lui Macron este „o veste minunată pentru toată Europa”, iar cancelarul german Olaf Scholz a spus că alegătorii francezi „au transmis un vot încrezător în Europa”.

Citește și: