Rusia sancționează zeci de americani și canadieni. Mark Zuckerberg și Kamala Harris, incluși pe „lista neagră”

Rusia sancționează zeci de americani și canadieni. Mark Zuckerberg și Kamala Harris, incluși pe „lista neagră”

Rusia a impus, joi, sancțiuni personale împotriva unei liste lungi de americani și canadieni, inclusiv fondatorul și CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și mai mulți jurnaliști, pentru a riposta față de SUA și aliații săi. Anterior, Moscova a făcut la fel cu președintele Joe Biden, fiul său, Hunter Biden, fostul secretar de stat și candidatul democrat la președinție, Hillary Clinton, și mai mulți oficiali de la Casa Albă.

Rusia a lansat o nouă rundă de sancțiuni

Un grup de 29 de personalități americane, între care patronul Meta, Mark Zuckerberg, şi vicepreşedinta americană Kamala Harris, a primit interzis în Rusia, decizia Kremlinului fiind o reacţie la sancţiunile împotriva Moscovei legate de invadarea Ucrainei. În plus, 61 de oficiali canadieni, majoritatea responsabili guvernamentali sau militari, sunt vizaţi de aceeași măsură.

Zeci de americani și canadieni au primit interzis de la Moscova

Federația Rusă a decis să pedepsească 29 de americani, a anunțat Ministerul rus de Externe într-o declarație, interzicându-le accesul pe teritoriul Rusiei și înghețându-le orice bunuri pe care le-ar putea deține în țara condusă de Vladimir Putin.

Citește și Rusia crede că scapă de sancțiuni cu criptomonede: motivul pentru care nu poate

Aceşti cetăţeni americani şi canadieni „au interdicţie de intrare în Rusia pentru o perioadă nedeterminată”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe în două comunicate care precizează numele persoanelor vizate de sancțiuni.

Cine se află pe „lista neagră”

Pe „lista neagră” se mai află responsabili guvernamentali, precum adjuncta ministrului Apărării, Kathleen Hicks, şi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Totodată, sunt incluse nume din lumea finanţelor, cum este managerul Bank of America, Brian Moynihan, şi din industria de Apărare, adică şefa consorţiului Northrop Grumman, Kathy Warden. Sunt vizate de sancțiunile Rusiei personalităţi din media, ca George Stephanopoulos (vedetă ABC) şi David Ignatius (editorialist Washington Post). Oficialii ruși au transmis că acești jurnalişti şi experţi apără o „agendă rusofobă”.

„Un lucru amuzant mi s-a întâmplat astăzi în drum spre muncă”, a precizat Kevin Rothrock, directorul din Connecticut al site-ului de știri Meduza, care acoperă Rusia, la scurt timp după ce a fost inclus în sancțiunile anunțate joi, notează Forbes.

Printre canadienii penalizați de Moscova se află directorul de comunicare al premierului Justin Trudeau, Cameron Ahmad, şi comandantul forţelor speciale, Steve Boivin. În total, Rusia sancționează 90 de personalități.

Kremlinul răspunde la măsurile Occidentului

Anterior, Kremlinul a instituit alte sancţiuni împotriva a sute de personalităţi americane şi canadiene, între care preşedintele Joe Biden şi premierul Justin Trudeau, drept replică la măsurile punitive adoptate de ţările lor față de Rusia.

Citește și: