Angajații români, tot mai greu de mulțumit: patronii ridică din sprânceană la noile „pretenții”

de: Mădălina Bahrim
01 10. 2022

De la un an la altul, mentalitatea fiecăruia dintre noi se schimbă. Ajungem să avem alte idealuri, alte păreri, vedem viața altfel și simțim necesități diverse. Așa se face că, în calitate de angajați, ajungem să ne dorim de la angajatorii noștri lucruri diferite, de-a lungul timpului.

În acest moment, angajații se pare că au ajuns să pună mare preț pe protejarea mediului. Cine s-ar fi gândit la asta în urmă cu 10 sau 20 de ani? Dar experiența ultimilor ani, direcția în care merge această planetă, cu schimbări semnificative la nivel climatic, ne determină să fim mai responsabili.

Potrivit unui un sondaj inițiat în acest an de Genesis Property, pe un eșantion de 1.180 de angajați din toată țara, angajații consideră că măsurile de protecție a mediului din clădirile și complexurile de birouri și locuințe sunt foarte importante, iar 70% dintre aceștia se așteaptă la o abordare sustenabilă și la mai multe inițiative pentru mediu.

„Modul în care este percepută sustenabilitatea birourilor și locuințelor în aceste zile este foarte diferit de cum era acum un deceniu. Atunci, eficiența energetică a clădirilor începuse să devină un subiect principal de dezbatere, dar semnarea Acordului de la Paris a schimbat radical așteptările și perspectivele legate de sustenabilitate și climă.

Dezbaterile publice despre subiecte precum amprenta de carbon, consumul de apă și energie, risipa de resurse, inegalitatea socială, reciclarea produselor și alte dimensiuni ale sustenabilității sunt din ce în ce mai frecvente și mai intense.

Nu mai este un lux ci, mai degrabă, un imperativ pentru companii să devină tot mai implicate în reducerea impactului asupra mediului, iar angajații tot mai atenți la modul în care sunt implementate aceste măsuri. Iată de ce pot afirma că sustenabilitatea va deveni foarte curând noul standard la locul de muncă”, a declarat Ioan Bejan, Sustainability Manager, Genesis Property.

Angajații români pun piciorul în prag 

Analiza mai arată că 77% dintre respondenții la sondajul Genesis Property spun că ar avea mai multă încredere în angajatorul lor dacă acesta și-ar lua angajamentul să devină o companie cu emisii nete de carbon zero până în 2040. De asemenea, interesant este și faptul că peste 56% dintre angajați spun că, dacă ar avea opțiuni, nu ar mai accepta să lucreze într-o clădire care nu respectă cu strictețe standardele de protecție a mediului.

Nu știm cât sunt patronii de fericiți când aud despre astfel de revendicări, dar probabil multora le este dificil să le accepte, nu pentru că nu ar împărtăși idealurile de respectare a mediului înconjurător, ci pentru că firmele se confruntă acum cu destul de mari probleme financiare.

După cum știm, politicile de sustenabilitate nu țin neapărat de investiții sau de cheltuieli, dar pot să coste bani la un anumit nivel. Tocmai de aceea, e posibil ca patronii să ridice din sprâncene și din umeri când aud noile revendicări.