ULTIMA ORĂ

Angajații Institutului Național de Statistică anunță proteste zilnice. Salariații spun că sunt discriminați

Angajații Institutului Național de Statistică membrii de sindicat vor avea câte o întâlnire de 15 minute, în fiecare zi, în timpul pauzei, în care vor protesta în fața instituției din cauza discriminării salariale pe care o invocă. Aceștia spun că sunt tratați diferit față de alte categoriii de salariaţi care aparțin administraţiei centrale.

Portest la INS. Angajații își cer drepturile în curtea instituției

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie – FNSA și Sindicatul din Institutul Național de Statistică București – SINSB (membru al acestei federații) au cerut în nenumărate rânduri, în ultimii ani, scoaterea fără echivoc a discriminării salariale a angajaților din Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Direcţiilor Judeţene de Statistică în raport cu alte categorii de salariaţi din administraţia centrală.

Deși ar fi trebuit ca începând cu 1 ianuarie 2022 aceşti salariaţi să beneficieze de cuantumul salariilor de bază a aceştia au, în continuare, veniturile blocate la nivelul anului 2020, ȋn vreme ce alte instituţii aflate în subordinea/coordonarea Secretariatului General al Guvernului, la fel ca şi INS, beneficiază de grilele de salarizare maxime, aferente anului 2022, încă din anul 2017.

Acești angajați au rămas la veniturile din 2020, deși la începutul anului grila de salarizare ar fi trebuit să fie alta, iar salariații să aibă veniturile de bază ferente grilei de salarizare pentru anul 2022. Și asta nu e tot, problema vine atunci când salariații altor instituții din subordinea Secretariatului General al Guvernului, cum este şi INS, beneficiază de grilele de salarizare maxime, aferente anului 2022, încă din anul 2017.

Ca urmare a acestei situații, membrii de sindicat vor să organizeze mai multe procese la nivelul SINSB, pentru ca problemele pe care le are angajații INS să se rezolve. FNSA spune că va fi alături pe parcursul tuturor acțiunilor lansate de membrii Sindicatului din Institutul Naţional de Statistică București.

Pe de altă parte, salariul mediu net a fost în luna martie 3937 lei, în creștere mai mare cu 216 lei față de februarie (+5,8%), a transmis joi Institutul Național de Statistică. Creșterea aceasta la salariu nu e simțită însă și în puterea de cumpărare, dacă ținem cont că dintr-un salariu mediu în martie luai 984 kg de cartofi, în vreme ce cu o lună înainte îți permiteai 1353 kilograme din salariu.

 

BOMBĂ! Noii vecini ai lui Traian Băsescu, reacții după MUTARE! L-au făcut PRAF!
Share
Published by
Vasile Mirabela

Recent Posts

  • TEHNOLOGIE

De ce să-ți ții telefonul în mâna dreaptă, când vorbești: sfatul ciudat al lui Steve Jobs, ”inventatorul” smartphone-ului

Multe persoane se întreabă de ce trebuie să țină telefonul în mâna dreaptă, având în…

14 ore ago
  • ULTIMA ORĂ

LIVE Război în Ucraina. Ziua 123. Explozii în centrul Kievului și în Cernăuți. Severodonețk este sub ocupație rusă în totalitate

Rusia a invadat Ucraina joi, pe 24 februarie, și a început bombardamentele în orașe, cauzând…

17 ore ago
  • BANI

Un sfert de salariu te va costa amânarea ratei la bancă: economiștii imploră românii să-și scoată ideea din cap

În scurt timp, în România va deveni din nou posibilă amânarea ratelor la credite pentru…

17 ore ago
  • ACTUALITATE

Ciupercile uriașe acopereau Pământul, acum milioane de ani: ce s-a întâmplat cu ele, de ce nu mai există

În zilele noastre, folosim ciupercile, în general, în mâncare. Mai mici sau mai mari, însă…

19 ore ago
  • ACTUALITATE

Oamenii nu ar fi singuri în Univers: cum cred doi oameni de știință că arată rasele extraterestre

Se crede că, în viitor, ființele umane ar putea reuși să călătorească prin spațiu, pe…

20 de ore ago
  • ACTUALITATE

A fost descoperit un grup „secret” de urși polari, ascuns de secole în Groenlanda: ar putea fi soluția la încălzirea globală

Aproximativ trei sute de urși polari secreți au fost izolați de alte populații de urși…

20 de ore ago