Angajările la stat, mai accesibile pentru toți românii: ce posturi se pot ocupa mai ușor

de: Mădălina Bahrim
30 05. 2022

După cum știm, statul român și-a asumat numeroase angajamente prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ca să beneficiem de banii puși la bătaie pentru acest plan, avem nevoie să implementăm reforme și să facem investiții masive în diverse sectoare economice de bază. Doar că aceste reforme nu pot fi efectuate fără personal și fără resurse umane care să se dedice obiectivelor ambițioase.

Din acest motiv, statul face angajări masive pe zona implementării reformelor prevăzute prin PNRR și, pentru ca procesul de recrutare să decurgă ca la carte, se pregătesc modificări legislative de substanță.

Nu putem pierde această oportunitate oferită de PNRR, de a ne reface sistemele de bază, de a genera investiții și implicit de a atrage investitori și a ne construi o economie națională durabilă, puternică și sănătoasă.

Prin urmare, dacă dorești să devii bugetar sau lucrezi deja în sistemul public și te interesează implicarea în acest plan, acum e momentul oportul!

Ce trebuie să știi despre angajările la stat din această perioadă

Concret, se intenționează schimbarea legislației, conform unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Prin acesta, autoritățile vor să scurteze perioada de organizare a concursurilor, care poate depăși 51 de zile.

„Pentru organizarea și desfășurarea unui concurs în vederea ocupării funcțiilor publice vacante și temporar vacante de execuție și de conducere, perioada de timp necesară instituției publice organizatoare poate depăși 51 de zile, incluzând toate etapele: înșțiințarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, perioada de publicare și depunere a dosarelor de concurs, perioada de selecție a dosarelor de concurs și perioada de soluționare a contestațiilor (…)

Urgența reglementării este impusă de orizontul de timp determinat, respectiv 31 august 2026, dată până la care a fost asumată de către România îndeplinirea a 507 jaloane şi ţinte asociate investiţiilor-cheie şi reformelor majore aferente celor şase piloni principali stabiliţi prin Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021″, conform documentului citat.

De reținut că noua Ordonanță de Urgență va permite „organizarea și desfășurarea de concursuri, în condiţiile legii, cu obligaţia de a înştiinţa Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici cu privire la organizarea acestora cu cel puţin 13 zile înainte de data desfășurării probei scrise a concursului”. La momentul vorbirii, termenul este cuprins între 5 și 15 de zile, în funcție de postul scos la concurs.

Sute de joburi disponibile

Referitor strict la posturile disponibile pentru PNRR, Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene are in plan sa angajeze personal pentru nu mai puțin de 500 de posturi!

Ministrul Marcel Boloș a spus că, potrivit structurii organizatorice aprobate de Guvern, numărul de posturi la minister va fi de 1.943.

„Dacă în perioada de programare 2014-2020 am avut un buget de 24 de miliarde de euro pe care l-am gestionat cu 1.407 funcţionari, acum bugetul pe care îl gestionează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este de 96 de miliarde de euro.

Asta înseamnă de trei ori creştere a bugetului şi am propus o creştere a numărului de personal implicat în gestionarea bugetului pe care l-am menţionat, respectiv numărul de posturi în cadrul structurii organizatorice aprobate de către Guvern este de 1.943.

E de fapt numărul de posturi cu care vom gestiona cele 96 de miliarde de euro. Deci un buget de trei ori mai mare şi o creştere a numărului de personal cu aproximativ 30%”, a declarat Marcel Boloș, zilele acestea.