Nicolae Ciucă vrea ca miniștrii să reducă cheltuielile. Măsuri de austeritate la Guvern

Nicolae Ciucă vrea ca miniștrii să reducă cheltuielile. Măsuri de austeritate la Guvern

După ce președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că este „pentru prima dată când statul strânge cureaua, nu românii”,  premierul Nicolae Ciucă vrea ca miniștrii din guvern să reducă cheltuielile. Prim-ministrul le-a cerut șefilor de cabinet să se asigure că acele cheltuieli cu bunuri și servicii vor fi reduse cu 10%.

Ciucă anunță măsuri de austeritate la Guvern

Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, că i-a anunţat pe colegii din Guvern că fiecare minister trebuie să reducă din cheltuieli cu 10%, pentru a arăta de la nivelul Executivului că există solidaritate cu toate instituţiile care vor trebui să facă acest lucru, dar şi cu populaţia, confruntată cu majorarea preţurilor la alimente şi carburant.

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniştrilor să ia toate măsurile necesare pentru a asigura reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu 10%, în conformitate cu decizia luată în coaliţia de guvernare. Președintele PNL a subliniat că demersul este unul de solidaritate în actualele condiţii economico-financiare.

„Așa cum ne-am asumat în cadrul coaliției, am stabilit un nou set de măsuri care să vină atât în sprijinul activității Guvernului, cât mai ales în ceea ce privește continuarea programului Sprijin pentru România și măsurile respective vin practic și impactează pe ceea ce înseamnă programul de guvernare, în sensul în care la fiecare minister va trebui să asigurăm reducerea cheltuielilor la bunuri și servicii cu 10%. Este o decizie de solidaritate în actualele condiții economico-financiare și vă cer fiecăruia să luați măsurile necesare astfel încât să putem să ne încadrăm în acest procent”, a explicat premierul României.

e-factura și radarul mărfurilor devin obligatorii

Şeful Executivului a mai spus că, din luna iulie, e-factura și radarul mărfurilor vor deveni obligatorii: „Ne-am asumat ca în domeniul colectărilor la buget, prin instituțiile statului, preponderent prin ANAF, să asigurăm continuarea activității, astfel încât să avem o colectare cât mai eficientă”.

„Începând cu luna iulie devin obligatorii e-factura și radarul mărfurilor. Am discutat cu ministrul Finanțelor, cu șeful ANAF, ne concentrăm toată atenția pe ceea ce înseamnă evaziune fiscală”, a subliniat Ciucă.

Ce pregătește Executivul

Prim-ministrul României a făcut apel la politicieni să-şi concentreze puterile pentru a pune la punct toate mecanismele prin care să fie atrase fonduri europene, atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât şi prin Cadrul financiar multianual. Totodată, în şedinţa de Guvern, Nicolae Ciucă a anunţat că Executivul va pregăti cadrul legal pentru retragerea din două bănci cu acţionariat majoritar rus, unde țara noastră aderase în perioada regimului comunist.

Citește și: