Anchetă internațională împotriva Rusiei. Drepturile omului au fost încălcate în Ucraina

de: Emanuela Pana
04 03. 2022

O rezoluție care solicită crearea unei comisii de anchetă internaţională cu privire la încălcările drepturilor omului şi a dreptului umanitar în Ucraina a fost aprobată astăzi de Consiliul ONU pentru drepturile omului, cu o majoritate covârșitoare, în contextul invaziei ruse în țara vecină. Care este singura țară care a votat alături de Rusia, afli în continuare.

Anchetă internațională împotriva Rusiei

Astăzi, 4 martie, Consiliul ONU pentru drepturile omului a aprobat o rezoluţie care solicită crearea unei comisii de anchetă internaţională cu privire la încălcările drepturilor omului şi a dreptului umanitar în Ucraina după invazia trupelor ruse.

Rusia a înregistrat un nou eşec în Consiliul ONU pentru drepturile omului (după votul masiv din Adunarea Generală a ONU, anterior în această săptămână, pentru a cere Moscovei oprirea conflictului), rezoluţia fiind adoptată cu 32 de voturi pentru, 2 contra și 13 abțineri. Vorbim, așadar, despre o majoritate covârșitoare.

Singura țară care s-a alăturat Rusiei a fost Eritreea. Micuțul stat est-african se numără printre cele cinci țări care s-au împotrivit rezoluției care condamnă invazia rusă în Ucraina.

Între timp, Rusia spune că agresiunea sa militară împotriva Ucrainei reprezintă, de fapt, o „operaţiune specială“ care nu este menită să ocupe teritoriul, ci să distrugă capacităţile militare ale ţării vecine şi să îi captureze pe cei pe care Moscova îi consideră naţionalişti periculoşi.

Citește și: Tribunalul de la Haga se implică în războiul Rusia-Ucraina. Ce anunț au făcut judecătorii

Drepturile omului au fost încălcate în Ucraina

Reamintim că o investigație privind crime de război în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina a fost lansată de Curtea Penală Internațională, după ce un număr fără precedent de țări au cerut deschiderea unei astfel de anchete.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a declarat că va începe „cât mai repede cu putință“ documentarea cu privire la posibile crime împotriva umanității sau genocid comise în Ucraina.

De precizat că cererea pentru o astfel de investigație (făcută de 39 de țări) va scurta procesul cu câteva luni, întrucât îi va permite lui Karim Khan să acționeze fără a mai cere aprobarea Curții Internaționale de Justiție de la Haga.

Potrivit declarațiilor făcute de procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, o echipă de investigatori se îndreaptă deja spre Ucraina.