Analiză CNN: „Noi suntem ultima generație”. Restricțiile dure din China ar putea accentua criza demografică

de: Vasile Mirabela
17 05. 2022

În ultimii ani, generațiile de părinți din China au avut o țintă clară: copiii lor să aibă succes în viață. Pentru acest lucru sunt dispuși să facă orice sacrificiu e necesar.

Cât de agresive sunt restricțiile COVID în China. Mărturiile surprinzătoare făcute de locuitori

Astfel, atunci când o familie din Shanghai a refuzat să se supună regulilor impuse de autorități, iar membrii familiei au refuzat să plece din casa lor, în carantină în timpul celei de-a șasea săptămâni de lockdown total al orașului, un ofițer de poliție a venit cu amenințări grave, ce erau spuse sub forma în care ar periclita viitorul copiilor lor.

„Dacă nu respectați ordinele de la conducerea orașului, veți fi pedepsiți, iar pedeapsa va afecta trei generații din familia voastră”, le-a spus un polițist, arătând cu degetul spre camera copiilor.

Imaginile au fost publicate pe rețelele sociale din China și au stârnit un val de reacții.

„Suntem ultima generație, mulțumesc”, a răspuns categoric un tânăr, care nu se vede în videoclip, într-o aparentă sugestie că nu plănuiește să aibă copii.

Videoclipul s-a încheiat brusc, fără niciun indiciu dacă familia s-a supus până la urmă regulilor impuse de autorități. Clipul video s-a răspândit ca un incendiu pe rețelele din China, rezonând cu mulți tineri chinezi care s-au săturat de presiunea tot mai mare asupra lor de a avea copii – ”dintr-o societate și un guvern despre care mulți spun că le-a oferit puțin din securitatea materială și emoțională de care au nevoie”, se arată în analiza CNN.

„Am râs la început, dar în cele din urmă am simțit un sentiment de mare tristețe. Tânărul rezistă renunțând la drepturile sale de a face copii”, a spus un utilizator de pe Weibo, platforma similară Twitter a Chinei.​

Cultul reproducerii umane a fost mult timp o datorie importantă în istoria tradițională chineză. Dar în China de astăzi, a nu avea copii – sau a întârzia acest lucru – ”a devenit o formă de rezistență blândă și protest tăcut împotriva a ceea ce mulți văd ca fiind realitatea dezamăgitoare în care trăiesc, cu probleme structurale adânc înrădăcinate care decurg dintr-un sistem pe care l-au avut”, se mai arată în analiză.

„Este o formă tragică de revoltă a disperării de cel mai profund tip”, a scris Zhang Xuezhong, un avocat pentru drepturile omului și care afost profesor de drept în Shanghai, pe Twitter despre videoclip.