13 mai 2022 | 08:41

Situație gravă în Coreea de Nord. Peste 180.000 de persoane cu febră au fost izolate

ULTIMA ORĂ
Situație gravă în Coreea de Nord. Peste 180.000 de persoane cu febră au fost izolate

Coreea de Nord a ordonat, joi, 12 mai, o carantină națională strictă, după ce a confirmat primele sale infecții oficiale cu noul coronavirus. Presa de stat a raportat un focar de Omicron în capitala Phenian, dar nu a precizat numărul de cazuri. Această țară asiatică a respins orice fel de program de vaccinare, chiar și atunci când i s-a oferit ajutor din străinătate. Iar acum se confruntă cu o explozie de cazuri cu simptome de febră.

Explozie de cazuri COVID în Coreea de Nord

Liderul suprem Kim Jong-un a controlat Covid prin sigilarea granițelor sale, dând asigurări că țara nu a înregistrat niciodată un caz, în ciuda faptului că experții considerau că virusul a fost prezent în Coreea de Nord de foarte mult timp. Cei din afară spun că populația (25 de milioane de locuitori) este vulnerabilă din cauza lipsei unei campanii de vaccinare împotriva Covid-19, respingând chiar și ofertele comunității internaționale de a furniza milioane de AstraZeneca și Sinovac fabricate în China anul trecut.

Peste 180.000 de persoane sunt izolate

În doar o zi, situația a devenit extrem de gravă în Coreea de Nord. Peste 187.000 de persoane cu febră sunt izolate şi se află sub îngrijiri, a anunţat, vineri, media de stat KCNA. Anterior, Phenianul a dezvălut primul caz oficial de coronavirus din ţară.

„În prezent, până la 187.800 de persoane sunt izolate şi sub îngrijiri”, a spus agenţia oficială de presă, precizând că şase persoane febrile au murit, dintre care una testată pozitiv la varianta Omicron. „O febră, a cărei cauză nu a putut fi identificată, s-a răspândit exploziv în toată ţara, de la sfârşitul lunii aprilie”, a continuat KCNA.

Cum a apărut Kim Jong-un la televizor

Potrivit presei nord coreene, Kim Jong-un a promis că va eradica focarul, pe care l-a numit o „urgență națională gravă”, care a încălcat „frontul de carantină” al țării. La întâlnirea pentru prezentarea noilor reguli Covid, dictatorul a fost văzut purtând, pentru prima dată, o mască de protecție.

Focarul de coronavirus, imposibil de ascuns

De mai bine de doi ani, Coreea de Nord a susținut că nu are niciun caz de coronavirus. De ce a admis prezența unui focar acum? Cel mai probabil, situația este prea gravă și imposibil de ascuns.

Guvernul de la Phenian a fost consecvent în angajamentul său public de a lupta împotriva virusului. Așa și-a justificat închiderea granițelor sale atâta timp. Acum că Omicron a intrat în țară, provocarea oficialilor este de a limita răspândirea acestuia. Fără vaccinuri, cu o asistență medicală precară și capacitate limitată de testare, opțiunile Coreei de Nord sunt foarte limitate în acest moment, notează BBC.