Lockdown inexplicabil în Coreea de Nord. Haos pe străzile din Phenian

Lockdown inexplicabil în Coreea de Nord. Haos pe străzile din Phenian

Nu este clar dacă noul coronavirus are de-a face cu asta, dar locuitorii din Phenian, capitala Coreei de Nord, au primit ordin să plece brusc acasă. Nimeni nu știe de ce a fost introdusă carantină. Unele surse vorbesc despre un „lockdown național”, altele, despre „o problemă națională”. Cert este că deja s-a creat haos pe străzile orașului.

Ce se întâmplă în Coreea de Nord?

În Phenian, capitala țării, este lockdown. În cursul după-amiezii, cetățenilor li s-a ordonat brusc să se întoarcă acasă. Nimeni nu știe explicația acestei măsuri. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre o „carantină națională” sau „o problemă națională”. La scurt timp după anunțul autorităților, s-au format cozi cu lumea care aștepta autobuze sau orice alte mijloace cu care să se deplaseze acasă. Totodată, au fost semnalate coloane de rezidenți care mergeau pe jos, grăbindu-se să ajungă la casele lor, în timp ce agricultorii încă mai puteau fi văzuți lucrând pe câmp.

Carantină misterioasă în capitala Phenian

Cuvântul izolare evocă pandemia de coronavirus în restul lumii, dar până acum, Nordul nu a raportat nicio infecție la OMS și, împreună cu Eritreea, este singura țară care nu a început nicio campanie de vaccinare , refuzând ambele seruri oferite de programele Organizației Mondiale a Sănătății și cele puse la dispoziție de China, aliatul istoric.

Săptămâna trecută, linia de legătură feroviară cu Republica Chineză a fost din nou închisă, din cauza reapariţiei coronavirusului în provinciile chineze Liaoning și Jilin, care se învecinează cu țara condusă de Kim Jong-un.

Avertisment pentru populație

„Rodong Sinmun”, un cotidian de la Phenian, continuă să avertizeze populația cu privire la necesitatea purtării măștilor de protecție și igiena corespunzătoare, pentru a opri virusul. Totuși, ordinul de a nu ieși pe străzi nu este o noutate pentru locuitorii capitalei. Autoritățile îl emit de fiecare dată când sosesc valuri de „praf galben”, ce semnalează un nivel foarte ridicat de poluare.

Deși Coreea de Nord susține că nu are cazuri de coronavirus, o afirmație pusă la îndoială de oficialii americani și japonezi, guvernul de la Phenian a luat măsuri drastice de izolare care au agravat problemele economice ale regimului, inclusiv închiderea graniței cu cel mai mare partener comercial al său, China.

Solidaritate cu Putin

Anterior, liderul suprem Kim Jong-un și-a exprimat „solidaritatea fermă” a țării sale cu Rusia într-un mesaj transmis președintelui Vladimir Putin, cu ocazia Zilei Victoriei. În scrisoare, Kim a pledat pentru apropierea „de cauza poporului rus, aceea de a eradica amenințarea politică și militară și șantajul forțelor ostile și de a proteja demnitatea, pacea și securitatea țării”. De asemenea, dictatorul de la Phenian este încrezător „că relațiile strategice și tradiționale de prietenie dintre cele două țări se vor dezvolta mai mult în concordanță cu nevoile vremurilor”.

Citește și: