Amenzi de până la 5000 de lei pentru românii cu terenuri: vin somațiile, ce trebuie să știi

de: Mădălina Bahrim
01 06. 2022

Conform legislației în vigoare, dacă ești persoană fizică sau juridică ce deține terenuri în proprietate, ai anumite obligații de întreținere față de comunitatea locală, ce îți pot aduce sancțiuni dure, dacă nu le respecți.

Ne referim, concret, la situația în care pe terenul deținut de tine crește ambrozie. Este vorba despre acea buruiană al cărei polen produce alergii anumitor persoane. În cazul în care nu ai grijă să-ți cureți corespunzător terenul, riști o amendă consistentă, de până la 5.000 de lei. Prin urmare, nu neglija acest aspect și elimină de pe terenul tău buruiana în cauză, nu doar de frica sancțiunilor, ci și pentru că poate dăuna membrilor comunității care suferă de astfel de alergii.

Care este legea în baza căreia poți fi sancționat cu amendă

Conform prevederilor Legii 62/2018, proprietarii sau deținătorii de terenuri au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, “pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Trebuie să știi că dacă te bazezi pe ideea că nu va descoperi nimeni terenul tău neîngrijit, te înseli amarnic! Se pare că urmează un val de controale din partea autorităților. Oamenii legii vor să se asigure că nu există persoane care își neglijează terenurile și pun în pericol sănătatea celor din jur.

„Potrivit HG 707/2018, care conține, de fapt, normele legii, metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole ori erbicidarea.

Autoritățile locale vor face controale, în următoarea perioadă, pentru a verifica starea terenurilor, în două valuri: primul val, între 1 și 15 iulie, în care se pot da numai avertismente proprietarilor de terenuri, și al doilea val, între 16 iulie și 31 octombrie, când se pot da amenzi celor care n-au respectat avertismentele primite”, explică avocatnet.ro.

De notat că alergia la ambrozie este frecvență în România. 5,35% din populația activă a țării, estimată la 9.000.000, este alergică la polenul de ambrozie, ceea ce înseamnă un număr de 492.000 de români afectați, conform datelor Medicover.ro.

Iată simptomele unei astfel de alergii:

-Strănut în salve (repetat)
-Mâncărimi la nivelul nasului și ochilor
-Congestie nazală (nas înfundat)
-Secreții nazale apoase
-Anosomie (pierderea mirosului)
-Cefalee
-Somnolență
-Ochi iritați
-Lăcrimare excesivă.