Umidificator, dezumidificator, filtru de aer: de ce ai nevoie pe caniculă și cum îți face viața mai ușoară

Umidificator, dezumidificator, filtru de aer: de ce ai nevoie pe caniculă și cum îți face viața mai ușoară

Locuințele noastre sunt sanctuarele noastre, fapt care a devenit clar pentru mulți oameni în ultimul an, când au trebuit brusc să-și petreacă tot timpul acolo. Dar aerul din interior ar putea fi mai murdar decât crezi, iar acest lucru ar putea să-l facă inconfortabil acasă și chiar să te îmbolnăvească. Află astfel cum te poți folosi de umidificator, dezumidificator, filtru de aer pe timp de caniculă și nu numai.

Există câteva lucruri pe care le poți face, iar în acest sens poți cumpăra mai multe dispozitive, cum ar fi un purificator de aer, un dezumidificator și un umidificator. Dar nu sunt ieftine, deci nu trebuie să cheltui banii pentru nimic dacă nu te lupți cu calitatea aerului din interior.

Acestea sunt instrumente potențiale, nu necesități. În timp ce numele lor se explică de la sine, nu este la fel de ușor să-ți dai seama când fiecare este de fapt necesar în casa ta. Din păcate, aerul este murdar. În general, este plin de praf, poluanți în aer liber, formaldehida, care poate proveni din mobilier, din lemn și particule. Aerul din interior poate include, de asemenea, o serie de compuși organici volatili.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că nouă din 10 persoane sunt expuse la poluarea aerului, ceea ce le crește riscul pentru mai multe boli, inclusiv accident vascular cerebral, boli de inimă și cancer.

„Există mulți poluanți care pot fi găsiți în casa cuiva, în funcție de mulți factori, cum ar fi locația geografică sau vârsta casei și materialele de construcție utilizate. Dacă aveți o casă cu aragaz sau șemineu, acestea sunt susceptibile de a introduce particule în aerul interior, ceea ce poate provoca o serie de simptome respiratorii și boli. Mucegaiul, praful sau părul animalelor de companie pot fi o sursă de alergii, iar agenții patogeni, deși nu sunt poluanți introduși în casă de prieteni și vecini pot provoca boli”, spune Joe Heaney, președintele Lotus Biosecurity.

La nivel de bază, atunci când aerul din interior este înfundat, prea uscat sau prea umed, acesta afectează modul în care te simți, agravând simptomele de frig și alergie, usucându-ți sinusurile și pielea și chiar atribuind creșterii mucegaiului. Dar se poate agrava mult mai mult decât atât.

„Calitatea slabă a aerului interior poate afecta chiar și cei mai sănătoși plămâni. Poluanții pot irita ochii, nasul și gâtul și pot provoca dureri de cap, amețeli și oboseală. Acest lucru poate declanșa simptome alergice, inclusiv apăsare toracică, tuse, respirație șuierătoare, strănut, dificultăți de respirație și chiar atacuri de astm”, spune Kenneth Mendez, președintele Fundației pentru Astm și Alergie din America.

„Ne place să ne concentrăm pe tehnologii, dar procesul este mult mai important”, spune Jeffrey Siegel, cercetător la Universitatea din Toronto care studiază calitatea aerului din interior, filtrarea și curățarea aerului. Iată pașii pe care îi recomandă:

  • Controlul sursei: Înțelege sursele de aer poluat și încearcă să le corectezi. Unele lucruri pe care nu le putem controla, dar altele le putem, cum ar fi utilizarea unui ventilator de hotă în timp ce gătești, fumatul afară, deschiderea ferestrelor în timpul aspirării și evitarea stării în zone proaspăt vopsite;
  • Ventilație adecvată: casele mai vechi au de obicei o ventilație slabă, așa că vei avea nevoie de ventilatoare sau ferestre deschise pentru a curge aerul;
  • Curățarea aerului: nu putem reține complet sursele de poluanți, avem animale de companie iar praful este inevitabil. Un purificator de aer ar fi o bună soluție în acest sens;
  • Păstrează-l uscat: problemele legate de umiditatea interioară pot cauza multe probleme, inclusiv mucegaiul. Dacă observai scurgeri sau subsoluri cu mucegai, remediază problema cât mai curând posibil. Dacă nu poți, ia în considerare un dezumidificator.

Un dezumidifactor te poate ajuta pe timp de caniculă și nu numai

Testerele de calitate a aerului oferă o modalitate ușoară de a afla despre aerul din casa ta. Siegel spune că aceste dispozitive sunt utile pentru ca utilizatorii să vadă răspunsurile relative la acțiunile lor. De exemplu, numărul de particule din aer crește în timp ce aspiri, dar dacă deschizi fereastra în timp ce cureți, ar trebui să scadă.

Același lucru este valabil și pentru gătitul cu hota activă sau oprită. Un dispozitiv de calitate a aerului interior ar trebui să îți arate acest lucru în timp real, care te poate învăța obiceiuri mai bune. Nici unul nu este perfect și nimeni nu îți poate spune tot ce se ascunde în aer. ”De fapt, este o listă foarte lungă”, spune Siegel despre numărul de poluanți din jurul nostru.

Pentru urmărirea nivelurilor de formaldehidă (CH2O), compuși organici volatili totali (TVOC) și indicele general al calității aerului, poți încerca Temtop M10. Acesta măsoară particulele care sunt de 2,5 micrometri sau mai mici, cum ar fi fumul de incendiu.

Am stabilit deja că tot aerul nostru este murdar, deci singurul lucru de care ar putea beneficia toate casele este un purificator de aer. ”Un purificator de aer bun nu poate decât ajuta. Nu va agrava niciodată lucrurile”, spune Siegel. Purificatoarele de calitate elimină din aer lucruri precum praful, părul animalelor de companie și polenul, care ar trebui să atenueze tusea și strănutul. Ele pot fi, de asemenea, extrem de utile în timpul incendiilor sălbatice și dacă locuiești într-un oraș deosebit de poluat.

„În general, aceste purificatoare de aer au un ventilator mic și un fel de filtru. Aduc în mod continuu aer peste acel filtru, îndepărtând, captând sau distrugând poluanții și agenții patogeni care ar putea fi în el și dispersând aerul curat înapoi în spațiu”, spune Joe Heaney.

Potrivit EPA, nivelurile de umiditate interioară ar trebui să fie de aproximativ 30 până la 60 la sută. Când devine mai mare de atât, se poate simți umed. Prea multă umiditate în interior poate provoca probleme precum mucegaiul și agravarea alergiilor. Vopseaua se poate curăța și crăpa și la umiditate ridicată.

Siegel spune că este mult mai bine să remediezi problema umezelii la sursă, cum ar fi direcționarea scurgerilor de țevi sau a subsolurilor cu probleme de condensare. Cu toate acestea, nu avem toți libertatea de a ști ce se întâmplă în interiorul zidurilor noastre, mai ales dacă închiriem și astfel de probleme sunt scumpe de rezolvat. În acest caz, un dezumidificator poate ajuta dacă este utilizat corect și curățat cu sârguință.

„Dezumidificatoarele sunt bune în general. Provocarea este că ele consumă multă energie și nu rezolvă rădăcina problemei. Sunt un punct de reper. Ele au rolul lor, dar oamenii nu ar trebui să folosească un dezumidificator și să creadă că „problema a fost rezolvată”, spune Siegel.

Dezumidificatoarele atrag umiditatea și dacă sunt lăsate să stea, așa cum explică Siegel, acumulează un biofilm care poate elibera spori de mucegai și COV microbieni potențial dăunători. Citește broșura inclusă pentru cele mai bune instrucțiuni, dar, în general, ar trebui să îl clătești de fiecare dată când verși rezervorul, lucru pe care probabil ar trebui să îl facei în fiecare zi. Curăță temeinic întregul aparat o dată pe lună cu o soluție de oțet alb.

Sună puțin nebunesc dacă vrei să adaugi umiditate în casa ta, dar aerul din interior se poate usca prea mult, mai ales în lunile de iarnă. Când nivelul de umiditate scade în casa ta, pielea și părul se pot usca. Nasul se usucă și el, provocând înfundare și, eventual, sforăit.

Umidificatoarele pompează umezeala în aer, sperând să o readucă la acea fereastră sănătoasă de 30 până la 60%. Dispozitivele nu sunt însă fără riscuri potențiale.

„Umidificatoarele sunt mai complicate. De fapt, aproape niciodată nu le recomand dacă nu le puteți întreține. Cu privire la pericolul particulelor, nu știm cu adevărat, dar știm suficient pentru a fi îngrijorați”, spune Siegel.