01 iun. 2022 | 14:07

Amendă de 2.900 de lei în trafic pentru toți șoferii care nu respectă și nu înțeleg ce rol are banda de urgență

ACTUALITATE
Amendă de 2.900 de lei în trafic pentru toți șoferii care nu respectă și nu înțeleg ce rol are banda de urgență

Amenda este de până la 2900 de lei pentru șoferii care circulă pe banda de urgenţă a autostrăzilor. Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă, modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, stabilind noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră.

Așadar, șoferii care vor circula nejustificat pe banda de urgenţă a autostrăzilor vor primi de acum amenzi mult mai mari. Mai grav de atât, îşi vor pierde dreptul de a mai conduce vreme de 90 de zile. Mai mult, cei care merg pe contrasens, întorc sau merg cu spatele pe autostrăzi vor rămâne de-acum pietoni 120 de zile.

În plus, şi şoferii care trec calea ferată fără să se asigure sau care depăşesc limita de viteză legală cu mai mult de 70 de kilometri la oră vor fi sancționați. De asemenea, depăşirea neregulamentară va fi şi ea mai aspru pedepsită de Codul Rutier: amenda poate ajunge la 1160 de lei, iar permisul de conducere va fi suspendat 60 de zile.

masina banda de urgenta

Sancțiuni aspre pentru șoferii care nu se conformează

Dacă faci accident, sancţiunile sunt și mai aspre: 2900 de lei amendă şi 90 de zile rămâi fără permis.

În altă ordine de idei, recent, de câteva luni se discuta în spațiul public din România de implementarea unui sistem avansat de camere de supraveghere și radare pe străzile din România. Acum, existența lui a fost confirmată de Guvern și foarte mulți șoferi vor fi sancționați, automat.

România se află în continuare pe primul loc la pierderi de vieți omenești în accidentele din trafic. Încercând să remedieze măcar parțial acest lucru, autoritățile de la București s-au gândit la un program pe termen lung, 2022 – 2030 intitulat Strategia Națională privind Siguranța Rutieră pentru perioada 2022 – 2030.

Reducerea numărului de accidente rutiere în România este o prioritate majoră, iar un nou sistem automat de detecție și constatare a abaterilor rutiere are mari șanse să faciliteze acel scop. Pentru facilitarea efortului, vor fi instalat pe străzile din țara noastră nu mai puțin de 300 de radare și 500 de camere video.