Alternativa la Twitter: ce poți face pe Mastodon

de: Iulia Kelt
12 11. 2022

Mastodon este o rețea de socializare de microblogging și opensource, similară cu Twitter, în care oamenii își pot face profiluri, pot posta mesaje scurte, pot partaja imagini sau videoclipuri și pot urmări conturile altor persoane.

Spre deosebire de Twitter, Mastodon este parțial descentralizat, ceea ce înseamnă că nu există o singură companie care să conducă rețeaua de socializare.

Mastodon încorporează, de asemenea, funcții pe care Twitter nu le are, cum ar fi ștergerea automată a postărilor sau editarea.

Susținătorii confidențialității ar putea aprecia, de asemenea, că lipsa de publicitate de pe platformă înseamnă că Mastodon este în general lipsit de ochi indiscreți care să-ți targeteze publicitate, când ți-e lumea mai dragă.

Este important de reținut că, deși Mastodon nu are reclame, în acest moment, serverele sunt rulate individual și codul software poate fi personalizat, în timp.

Cum funcționează Mastodon?

Persoanele fizice sau companiile pot avea control complet asupra serverelor individuale Mastodon, deci există încă puncte de administrare centralizate. Pe scurt, nu este totul atât de concentrat ca în cazul Twitter, Tumblr sau Facebook.

Pentru a înțelege mai bine, mergi pe pagina Mastodon și alege serverul la care vrei să te conectezi. Unele servere sunt deschise, în timp ce altele îți cer să soliciți o invitație la un admin, după ce citești un set de reguli de bună purtare. În acest moment, cea mai populară instanță se numește Mastodon.social, dar există multe altele din care să alegi, care se concentrează pe diferite tipuri de subiecte (tehnologie sau jocuri, de exemplu) sau interese regionale.

Când îți dai seama ce vrei, dă click fie pe „Solicitați invitație”, fie pe „Alăturați-vă”. Apoi introdu adresa ta de e-mail, crează un nume de utilizator și o parolă. După ce ți-ai confirmat e-mailul și ai obținut aprobarea necesară de la administratorii serverului, ești ca și rezolvat. Spor la joacă!