Alba-neagra cu taxele românilor: decizia luată peste noapte, ce se întâmplă cu taxele, cine scapă de povară

de: Mădălina Bahrim
23 06. 2022

De la o zi la alta și uneori de la o oră la alta, autoritățile schimbă direcția discursului public privind fiscalitatea.

Dacă în urmă cu puțin timp se vorbea intens despre așa-zisa taxă de solidaritate, astăzi ea a fost eliminată de pe lista priorităților guvernamentale.

Marile companii scapă astfel de noua povară fiscală ce ajunsese în ultima perioadă să fie prezentată drept o formă de sprijin plătită de companiile gigant, cu mari cifre de afaceri, pentru domenii-cheie cum ar fi Educația sau Sănătatea.

La începutul discuțiilor referitoare la această taxă, se propusese un procent de 1% din cifra de afacerilor a giganților mediului privat, iar pe ultima sută de metri se vorbea despre numai 0,5%.

PNL și PSD și-au dat mâna, elimină împreună taxa controversată

Nicolae Ciucă, președinte al PNL și premier, și Marcel Ciolacu, președintele PSD, au anunțat eliminarea posibilității ca această taxă să mai fie introdusă în România!

Totuși, acest lucru nu înseamnă că Executivul renunță la planul său de a modifica semnificativ Codul fiscal. Din contră, se pare că partidele de la guvernare încep să ajungă la un consens pe această temă.

Astfel, până la finalul lunii, ar urma să avem lista clară a măsurilor propuse de coaliție pentru schimbarea sistemului fiscal românesc.

Ceea ce știm până acum este că social-democrații au o serie amplă de propuneri, precum:

-supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul Preşedintelui României;
– supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei (10 pensii medii nete);
– aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.

Nu în ultimul rând, PSD a transmis și că se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.