Veste excelentă pentru șoferii din România: prețul plafonat la 7 lei la litru. ‘Acum e o speculă’

Veste excelentă pentru șoferii din România: prețul plafonat la 7 lei la litru. ‘Acum e o speculă’
Se plafonează pretul carburantilor in Romania?

Este veste excelentă pentru șoferii din România. Un senator PSD propune prețul plafonat la 7 lei litru la motorină și spune că ce se întâmplă acum la pompă este o speculă. Senatorul spune că în prezent prețul barilului de petrol este mai mic decât atunci când prețul la carburanți era de 7 lei.

Prețul la carburanți va fi plafonat la 7 lei pe litru? Cine vrea asta pentru șoferii din România

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, crede că preţul carburanţilor ar trebui plafonat la circa 7 lei pe litru.

„Eu cred că acesta este un preţ corect pentru că trebuie să ne aducem aminte că, în urmă cu ceva timp, când a fost acea criză cu privire la creşterea preţului la benzină, preţul barilului era undeva la 123 de euro iar preţul la pompă se stabilizase undeva la 7,5 lei. Acum, când preţul barilului a scăzut la 112 euro, preţul benzinei şi al motorinei a sărit bine de 9 lei. Ca atare nu este vorba despre creşterea vreunui cost al producătorului ci pur şi simplu este un spirit speculativ”, a spus Daniel Zamfir la Antena 3.

Ce se întâmplă acum este speculă în toată regula

Daniel Zamfir a dat exemplu bilanţul pe care l-a înregistrat una dintre companiile din domeniu în trimestrul trecut.

„O să vedeţi că este triplu faţă de anul trecut. Aşadar avem aici o speculă, deci trebuie intervenit. Preţul speculativ este un preţ care nu se bazează pe nişte calcule concrete ale creşterii preţului de producţie. Propunerile vin de la noi în condiţiile în care, de la Ministerul Energiei, nu vine nimic. Noi am spus că trebuie plafonat preţul carburanţilor. Asta este clar. Nu mai putem accepta lipsa de acţiune a ministrului Energiei în momentul acesta. Pentru că, în momentul acesta, atâta timp cât lucrurile rămân aşa, cineva şi anume un grup restrâns de companii, câştigă foarte mulţi bani iar cea mai mare parte a populaţiei, de fapt toată populaţia României, IMM-urile şi nu în ultimul rând economia, au de suferit”, a conchis Daniel Zamfir.

Și Marcel Ciolacu ar vrea plafonarea prețului la benzină și motorină

Și liderul PSD Marcel Ciolacu a avansat ideea plafonării prețului la carburanți. Acesta a spus că prețul trebuie plafonat, dar nu a avansat nicio cifră.

De asemenea, potrivit legii Concurenței, prețul la carburanți poate fi plafonat pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea acestei măsuri. În ceea ce privește nivelul plafonului, ar fi o greșeală ca prețul stabilit să fie foarte apropiat de cel actual.