Acvaplanarea – fenomenul periculos cu care se confruntă mulți șoferi: ce este și cum îl controlezi

de: Andrei Tilimpea
01 06. 2022

Acolo unde există apă de suprafață există întotdeauna riscul de „acvaplanare”, ceea ce te poate face să pierzi controlul asupra vehiculului și te pune în pericol de a fi implicat într-o coliziune.

Este important ca orice șofer să-și ia ceva timp pentru a lua în considerare ce este acvaplanarea, cum să acționeze dacă ar avea loc atunci când se află la volan și ce poate face pentru a evita ca aceasta să se întâmple.

Ce este acvaplanarea

Acvaplanarea este o problemă cauzată atunci când un strat de apă este lăsat să se acumuleze între anvelopele unui vehicul și suprafața drumului de dedesubt.

În acest moment, anvelopele nu se pot prinde de drum și acest lucru provoacă o lipsă de tracțiune, ceea ce înseamnă că șoferul își pierde controlul și nu poate vira, frâna sau accelera.

Poate fi o experiență destul de înfricoșătoare și foarte ușor poate provoca un accident.

Unii oameni știu asta sub numele alternativ de hidroplanare – ambele cuvinte înseamnă exact același lucru.

Ce cauzează acvaplanarea

Acest lucru poate fi cauzat de precipitațiile abundente care se formează pe suprafața unui drum sau de bazine de apă în care există găuri sau șanțuri pe drum. Apa trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 2,5 mm sau 1/10 de inch.

În plus, acvaplanarea poate fi agravată de alți doi factori – starea anvelopelor unui vehicul și viteza cu care se deplasează vehiculul.

Se spune că anvelopele de bună calitate pot curăța echivalentul unei găleți de apă de pe șosea la fiecare șapte secunde – ceea ce înseamnă că anvelopele în stare de vârf pot face față unei cantități destul de bune de apă atunci când conduci în condiții de ploaie.

Dimpotrivă, anvelopele cu banda de rulare joasă vor avea dificultăți să curețe cât mai multă apă și ar putea, în condiții greșite, să agraveze problema și să permită stratului de apă să se acumuleze sub anvelope.

De unde știi dacă mașina ta acvaplanează

Când conduci pe un drum umed este posibil:

  • Auzi că motorul tău devine brusc mai tare
  • Simți că ai scăpat ambreiajul în trepte în timp ce conduci cu viteză, ceea ce face ca turațiile să crească
  • Simți că direcția devine „ușoară”
  • Partea din spate a mașinii alunecă dintr-o parte în alta – fenomen cunoscut sub numele de „coadă de pește”

Cum să controlezi un vehicul care acvaplanează

Dacă mașina ta începe să acvaplaneze, nu te panica – urmează aceste sfaturi care te vor ajuta să controlezi un vehicul care acvaplanează:

  • Nu frâna tare
  • Eliberează ușor accelerația
  • Ține volanul drept
  • Oprește modul de croazieră dacă îl ai activat
  • Când mașina începe să preia controlul, poți începe să frânezi pentru a reduce viteza

Odată ce ți-ai dat seama că mașina ta a început să acvaplaneze, este important să rămâi calm. Dacă încerci să faci ceva drastic – frânat puternic sau tras de volan brusc – poți determina mașina să derapeze sau să alunece într-o coliziune.

În schimb, este important să ții volanul drept și să iei piciorul treptat de pe accelerație. Pe măsură ce încetinești, ar trebui să simți că roțile câștigă tracțiune și vei recupera controlul. În acest moment, este sigur să faci mișcări lente și constante ale volanului și să folosești ușor frânele.

Dacă mașina ta are un mod de control al vitezei de croazieră, atunci este o idee bună să dezactivezi acest mod atunci când conduci pe condiții umede. Dacă mașina acvaplanează și aceasta este pornit, atunci ar trebui să oprești imediat ce observi cele patru probleme prezentate mai sus, acest lucru ar trebui făcut cu butonul și nu cu frânele pentru a evita problemele.

Cum să eviți acvaplanarea

Există o serie de lucruri pe care șoferii le pot face pentru a evita acvaplanarea – atât în ​​ceea ce privește tehnica de conducere, cât și întreținerea vehiculului, punctele cheie includ:

  • Verifică starea anvelopelor
  • Nu condu prea repede
  • Evită acțiunile bruște
  • Fi pregătit