Cum trebuie să conduci în siguranță pe timp de ploaie și ce e acvaplanarea

Cum trebuie să conduci în siguranță pe timp de ploaie și ce e acvaplanarea

Condusul pe ploaie torențială poate fi periculos. Pe lângă viteza prea mare și neatenția la volan, intervine și pericolul acvaplanării, care cauzează anual numeroase victime.

Pentru un șofer experimentat, aceste sfaturi pot fi inutile, dar e bine să le recitești pentru a ți le aminti, în cazul în care ai uitat vreunul.

După cum ai observat, pe timp de ploaie torențială, vizibilitatea este destul de scăzută și dacă nu menții o viteză optimă și nu ai mașina echipată corespunzător, cu pneuri și ștergătoare adecvate, te pui atât pe tine, cât și pe ceilalți în pericol.

Conform studiilor efectuate de Federal Highway Administration (o instituție federală americană), starea deteriorată sau alte condiții care intervin asupra pavajului pe care circuli cu mașina este cauza principală producerii accidentelor, cumulată cu modul în care conduc șoferii.

Ploaia torențială cauzează între 10 și 20% din totalul acidentelor rutiere anuale, care se soldează cu mii de morți și sute de mii de răniți.

acvaplanare

Acvaplanarea este principalul pericol rezultat din ploaia torențială și este acel fenomen de “plutire” care se produce atunci când cauciucurile roților pierd contactul cu asfaltul din cauza apei acumulate pe șosea și care te face să pierzi controlul volanului.

E ca și când cineva te-ar propulsa cu tot cu mașină, dintr-un avion în viteză, direct pe un lac. Diferența e că nu e necesar niciun avion dacă ai o viteză suficient de mare cât să începi să “navighezi” cu autoturismul pe apă, în loc să te deplasezi pe șosea.

Problema e că acvaplanarea nu se produce doar atunci când se inundă drumul pe care mergi cu viteză. Este nevoie de doar câțiva centimetri de apă acumulată pentru că mașina ta agită și preia o bună parte din apă, cât să o ridice de pe șosea. De regulă, acvaplanarea intervine când depășești viteza de 50 km/h. Da, știu, e foarte puțin, dar acesta e adevărul științific și nu poți schimba asta. Doar să previi poți.

[readmore]

Cum previi acvaplanarea când conduci

  • Fii atent la drum și la nimic altceva. Concentrează-ți atenția adupra șoselei pentru a observa eventualele pericole;
  • Încetinește viteza, până ajungi la limita la care știi că se produce acvaplanarea, chiar sub acest nivel;
  • În cazul în care simți că-ți „fuge” mașina pe apă, nu te panica, nu încetini brusc și nici nu face jaloane din volan, nu vei face decât să înrăutățești fenomenul. Încetinește treptat și ține bine volanul pe direcția dorită.

De ce ai nevoie pe vreme ploioasă

  • Verifică și înlocuiește periodic ștergătoarele parbrizului (și al lunetei, dacă ai hatchback sau SUV), pentru a-ți asigura mereu o bună vizibilitate;
  • Asigură-te că îți funcționează farurile și stopurile, inclusiv cele de ceață. Pe timp de ploaie, circulă mereu cu luminile aprinse;
  • Verifică periodic starea cauciucurilor. Înlocuiește-le dacă acele griduri nu mai sunt așa proeminente. Umflă-le întotdeauna la atmosferele indicate de producătorul mașinii;
  • Nu circula la viteză de croazieră pe vreme ploioasă;
  • Când vizibilitatea scade și nivelul apei de pe șosea crește, încetinește și păstrează o distanță adecvată față de vehiculul din față;
  • Dacă plouă torențial și abia mai vezi ceva, nu te încăpățâna și nu te crede pilot de raliu! Oprește în siguranță, pornește avariile și așteaptă să mai stea ploaia;
  • Evită bălțile de pe șosea, nu intra cu viteză prin ele. Pot ascunde adevărate cratere sau îți sare mașina de pe șosea din cauza acvaplanării.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: CARS