Adevărul despre anvelopele de iarnă: ce le afectează performanțele

Adevărul despre anvelopele de iarnă: ce le afectează performanțele

Specialiștii spun că dimensiunea anvelopelor de iarnă influențează performanțele acestora pe teren înghețat, cu zăpadă sau umed. S-au luat trei dimensiuni ca model și ai să vezi că fiecare prezintă avantaje și dezavantaje.

Tyre Reviews îți oferă un studiu mai aprofundat și testat despre modul în care afectează dimensiunea anvelopelor de iarnă performanța acestora pe zăpadă, gheață sau teren umed.

Au fost testate anvelope de iarnă cu dimensiuni de 16, 17 și 18 inci, cele mai uzuale mărimi care se regăsesc pe majoritatea automobilelor.

În mod evident, calitatea anvelopelor testate a fost similară, singura diferență fiind dimensiunea, pentru a vedea cum reacționează vehiculul atunci când e “încălțat” cu trei mărimi diferite.

Logica spune că, pe zăpadă, un pneu mai îngust, deci cel de 16 inci, este mai bun, pentru că exercită mai multă presiune și se afundă mai bine în zăpadă. În cazul dimensiunilor alese însă, anvelopele de dimensiune medie, deci cele de 17 inci, au scos performanțe mai bune și mai echilibrate decât cele de 16, respectiv 18 inci. Cauciucurile de 17 inci excelează pe zăpadă la capitolele accelerație și frânare.

anvelope de iarna

Pe teren umed, anvelopele de 16 inci au obținut cel mai bun scor în situații de acvaplanare. Cele de 18 inci au înregistrat valori rușinoase la capitolul frânare, dar sunt cele mai bune dacă vrei să manevrezi cu ușurință mașina pe teren umed și alunecos. În ansamblu, însă, nu sunt mari diferențe de performanță între ele.

anvelope de iarna

Pe teren uscat, anvelopele de 17 și 18 inci au scos performanțe mai bune la frânare și manevrabilitate decât cele de 16 inci (oarecum evident), întrucât o suprafață mai mare de cauciuc care intră în contact cu șoseaua oferă mai mult control șoferului.

Problema este că o anvelopă de iarnă, prin definiție, nu este destinată drumurilor uscate, dar se întâmplă de multe ori să fie ierni fără precipitații, doar geroase, dar să fii obligat să circuli cu anvelope de iarnă pentru că așa cere legislația.

anvelope de iarna

Totuși, cu cât dimensiunea cauciucurilor este mai mare, cu atât crește consumul de carburant și, evident, și nivelul zgomotului produs de rularea lor.

În general, este o chestiune de gusturi și de limitările din fabrică ale mașinii. Fiecare alege dimensiunea pe care simte că o stăpânește mai bine sau pe care buzunarul i-o permite.

Citește și:
Sursa: Jalopnik
Etichete: