Acești români pot da tunul anului: pentru ce vor primi câte 40 de euro de la stat. Ce spune legea mult așteptată
Românii care au agenții de turism pot deschide șampania să sărbătorească. Legislația din țara noastră suferă modificări în favoarea lor, iar noile prevederi i-ar putea umple de bani, chiar de anul acesta.
Concret, este vorba despre un proiect privind schema de ajutor de minimis publicat în consultare publică de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).
Pentru ce va da statul 40 de euro acestor persoane
Conform textului inițiativei legislative, operatorii din turism vor putea primi 40 de euro pentru fiecare turist străin, în anumite condiții prevăzute de lege. De exemplu, turistul trebuie să fi achiziţionat şi plătit, printr-o agenţie organizatoare de turism de incoming în România, un sejur turistic sau circuit de cel puţin patru nopţi de cazare în ţara noastră.
Totodată, proiectul prevede că se vor acorda suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, peste cele 4, în cadru aceluiași sejur sau circuit turistic.
„Incomingul este deosebit de important, fiind o activitate de export pentru țară, prin contribuția de valută adusă în România de către vizitatorii străini. Din acest motiv, lansăm spre consultare publică schema de minimis care va contribui la repoziționarea noastră, ca destinație competitivă.
Concret, cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru organizarea acestor pachete turistice vor fi decontate parțial cu fonduri de la bugetul de stat. Inițiativa va facilita activitatea economică a mediului privat, aspect ce se traduce în atragerea turiştilor străini, în creşterea încasărilor provenite din turism şi, prin urmare, în creşterea contribuţiei turismului în PIB”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.
Aproximativ 1.200 de operatori turistici vor beneficia, conform estimărilor oficiale, de noile măsuri, după ce acestea vor intra în vigoare.
„Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptării și până la 31 decembrie 2023, este de maximum 20.000.000 lei, în limita creditelor bugetare și de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat”, a mai transmis Ministerul Turismului.