A apărut o nouă metodă prin care românii pot fi lăsați faliți: dacă utilizezi internetul, ești aproape victimă sigură

de: Mădălina Bahrim
25 02. 2022

Infractorii dezvoltă noi modalități de a pune mâna pe banii munciți cinstit ai oamenilor de rând. Se folosesc, în noua lor tehnică, de internet, dar și de disperarea oamenilor.

Poți cădea foarte ușor victima noilor metode de înșelătorie, dacă ești o persoană activă în mediul virtual și cauți oferte de angajare sau oportunități de investiții.

În această perioadă marcată de inflație și de scumpiri, tot mai mulți români caută modalități de a face bani sau de a-și proteja economiile. Așa le-a venit și infractorilor ideea de a întâmpina această cerere, cu oferte fictive, care au scopul de a-i falimenta pe aceia care cred în ele.

Cum funcționează noile modalități de fraudă, mai exact

„Atenție la propunerile primite prin intermediul aplicațiilor de mesagerie sau sms, care vă prezintă oportunități de angajare sau de investiții ce promit câștiguri rapide! Unii utilizatori din România au început să primească astfel de mesaje:”Bună, ați fost selectat pentru un job part-time/full time, mai mult de 900 de zile. Acceptă acest post vacant – LINK-.” Mesajul primit are și un link care, odată accesat, redirecționează utilizatorul către aplicația de mesagerie WhatsApp și deschide o conversație cu infractorii cibernetici din spatele acelui contact. În urma conversației avute, aflăm că putem câștiga bani rapid prin obținerea de comisioane din „unele comenzi virtuale” menite să crească datele de vânzări ale unor comercianți cunoscuți la nivel internațional”, explică Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Infractorii le spun viitoarelor victime să se înregistreze pe un site, unde vor furniza anumite date esențiale, care îi vor vulnerabiliza. Ulterior, victima este redirecționată către un canal de Telegram, unde i se vor oferi noi îndrumări de către infractorii care orchestrează frauda.

„În cele din urmă, din conversațiile existente pe acest canal de Telegram „iGOGO” se observă promovarea unui sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi „˜clienți”, la care se adaugă ulterior o componentă de investiții în criptomonedă. Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori”, mai spun specialiștii.