Facturi colosale pentru afacerile lui Ștefan Mandachi: „Faceți orice business plan vreți și calculați profitul”

Facturi colosale pentru afacerile lui Ștefan Mandachi: „Faceți orice business plan vreți și calculați profitul”
Ștefan Mandachi: „Faceți orice business plan vreți și calculați profitul”

Numele lui Ștefan Mandachi a ajuns să fie cunoscut, după campania sa de a construi un metru de autostradă din banii proprii. Un prosper om de afaceri în industria HoReCa, Mandachi are astăzi mari probleme, mai ales cu facturile emise de furnizorii de servicii. Ca și el, majoritatea celor care activează în această zonă au avut de suferit în cei doi ani de pandemie, mai ales din cauza restricților și a deciziei de a li se închide afacerile.

Industria HoReCa din România in pragul colapsului după doi ani de pandemie

La începutul lunii februarie 2020, nimeni nu și-ar fi putut imagina ce se va întâmpla în lunile următoare din cauza pandemiei. Ca urmare, toate sectoarele economice au fost afectate.

Turismul este cu siguranță unul dintre sectoarele care a suferit cel mai dramatic impact. Per total, toată industria HoReCa, atât din România, cât și din celelalte state, a avut de suferit de pe urma restricțiilor.

În România, sectorul HoReCa a înregistrat scăderi masive, iar prognoza, spun specialiștii în domeniu, încă nu poate aprecia pe deplin fenomenul.

Printre cei afectați de pandemie și restricțiile impuse de autorități a fost și antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi.

Anul trecut, în plină pandemie, vorbea de o diminuare a profiturilor în cadrul afacerilor pe care le deține și în care a investit milioane de euro.

La această oră, Ștefan Mandachi se laudă cu afacei de cumulate de 15 milioane de euro în compania sa și 28 de milioane de euro în afaceri le pe care le-a creat sub formă de francize.

Deși a reușit să-și mențină afacerile pe linia de plutire, anul 2022 se pare că este unul extrem de greu, chiar și pentru un antreprenor cu viziune, așa cum este suceveanul nostru.

Ștefan Mandachi: „Faceți orice business plan vreți și calculați profitul”

Odată cu finalul anului 2021 a venit o nouă criză, cea energetică, iar prețurile la serviciile de gaze și energie electrică au resimțit creșteri extrem de mari.

Nici Ștefan Mandachi nu a fost ferit de această explozie a prețurilor, spunând că a avut de plătit facturi de aproape un miliar de de lei.

„Ca să vă faceți o idee ce colaps va crea (a creat deja) Guvernul în industria Horeca (și nu numai), după doi ani de restricții dure. Nu ne plângem, doar arătăm cifrele din facturile primite-n poștă. Pentru un restaurant de 90 MP, factura la curent pentru luna ianuarie a fost de 17.000 lei, iar pentru un restaurant minuscul, de 33 MP într-un container, factura pentru o lună la curent a fost de 9020 lei.

Asta doar curent, fără apă, fără gaz. La un hotel de 90 camere, curent 28.200 lei, gaz 70.500 lei. Exact! 1 miliard pe LUNĂ!! Faceți orice business plan vreți și calculați profitul.”, scrie Ștefan Mandachi pe Facebook.

PSD a propus reducerea accizei la carburanți

Deși, guvernul a emis mai multe ordonanțe de compensare și plafonare a prețurilor, efectul nu a fost cel scontat de autorități, din păcate.

În schimb, astăzi, Marcel Ciolacu a anunțat micșorarea accizelor la carburanți cu 50%. Măsura va diminua prețul final la facturile emise de către furnizori. Este de așteptat ca în zilele următoare Guvernul condus de Nicolae Ciucă să emită un act normativ, a mai spuns Marcel Ciolacu.

„În funcţie de ANRE şi de timpul pe care îl au necesar vom vedea dacă se va prelungi actuala Ordonanță sau actul legislativ. Toate aceste decizii vor fi comunicate de domnul ministru. Cel mai important este că preţul va rămâne același.

Cu alte cuvinte facturile nu vor mai creşte sub nicio formă. Dimpotrivă, faţă de cele din noiembrie şi decembrie vor scădea.Toate scumpirile au fost de la energie de aceea s-a propus reducerea accizei. Din partea mea poate să demisioneze cine vrea când vrea.”, a declarat astăzi Marcel Ciolacu.

Rămâne să vedem dacă aceste măsuri, neagreate de PNL, în frunte cu Florin Cîțu, vor trece de negocierile din coaliție, și dacă vor fi votate sau nu.