2022 nu e cel mai greu an pentru români: ține-te bine, că de-abia la anul vezi ce înseamnă viața grea, de fapt
Perspectivele economice ale României arată mai bine pentru anul în curs, conform celor mai recente estimări realizate de economiștii din cadrul Băncii Naționale. Doar că a apărut mult pesimism în privința evoluției de anul viitor.
În cel mai recent raport al său, BNR transmite că a revizuit în sus previziunile economice pentru 2022, dar le-a corectat în sens negativ pe cele de anul viitor.
Economiștii „de vârf” ai României o spun foarte clar: aveți grijă la 2023!
„Referitor la viitorul poziţiei ciclice a economiei, membrii Consiliului au observat că previziunile privind activitatea economică sunt considerabil revizuite în sus pentru 2022, însă exclusiv ca efect al creşterii acesteia mult peste aşteptări în trimestrul I, iar pentru 2023 sunt revizuite semnificativ în sens descendent, în contextul unui impact advers mai puternic prezumat a fi exercitat de războiul din Ucraina şi de sancţiunile instituite, doar parţial contrabalansat de efectele absorbţiei fondurilor europene aferente instrumentului Next Generation EU. Evoluţia implică o inflexiune în pattern-ul gap-ului PIB, care, după ce şi-a reamplificat peste aşteptări valoarea pozitivă în trimestrul I 2022, este aşteptat să se restrângă relativ rapid şi să coboare gradual în teritoriul negativ începând cu trimestrul III 2023”, explică economiștii.
Conform instituției, în ceea ce privește perspectiva apropiată, membrii Consiliului au convenit ca fiind probabilă o cvasi-stagnare a activității economice comparativ cu trimestrul I al anului curent, sub impactul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate.
„Evoluțiile implică o restrângere a excedentului de cerere agregată în acest interval, poziționat însă pe o traiectorie vizibil mai ridicată decât cea anticipată în luna mai, precum și o descreștere a dinamicii anuale a PIB în trimestrul II, de la valoarea deosebit de înaltă atinsă în primele trei luni ale anului curent”, notează sursa citată.
BNR vorbește și despre mediul privat românesc, principalul motor al economiei, fără de care nu putem avea dezvoltare. Din nefericire, nu vin vremuri deloc simple nici pentru antreprenorii noștri!
Potrivit economiștilor, „s-a apreciat că, dincolo de orizontul apropiat de timp, capacitatea unor firme de a se menține viabile/profitabile, în contextul costurilor ridicate, va fi testată și de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum și de nevoia de tehnologizare, ce ar putea conduce la restructurări sau falimente de firme. Incertitudini notabile pentru situația viitoare a pieței muncii decurg și din extinderea automatizării și digitalizării pe plan intern, precum și din tendința de creștere a recursului la muncitori extracomunitari”.