Altă zi, alți bani grei de la stat: s-au gândit să mai dea niște ajutoare de milioane de euro

Altă zi, alți bani grei de la stat: s-au gândit să mai dea niște ajutoare de milioane de euro

Ministerul Agriculturii pare pus pe fapte mari. Curg în cascadă schemele de ajutor de stat lansate pentru diverse ramuri ale agriculturii.

Într-un context sensibil pentru agricultura românească – un element important în ecuația economiei naționale – statul oferă încă o mână de ajutor firmelor din sector.

De data aceasta, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunță un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor.

Ajutorul are multe zerouri și e în euro

Anunțul oficial este făcut chiar de către ministrul Petre Daea, ce vine și cu detalii suplimentare despre banii care vor fi acordați beneficiarilor considerați eligibili pentru finanțare. De la oficial aflăm că suma per intreprindere nu este deloc de neglijat. E vorba despre granturi în valoare de 500.000, în timp ce întreaga schemă se ridică la 200 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că banii vor ajunge pentru destul de mulți beneficiari.

Sprijinul de la stat vizează în mod direct activități precum procesarea produselor, valorificarea superioară a acestora şi asigurarea stocurilor necesare prelucrării, subliniază ministrul Daea.

„Venim în sprijinul producţiei româneşti prin acordarea unui suport financiar de maximum 500.000 euro per întreprindere pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor şi fabricarea uleiurilor. Suma totală pe care o alocăm este de 200 de milioane de euro, sub formă de granturi, pentru procesarea produselor, valorificarea superioară a acestora şi asigurarea stocurilor necesare prelucrării”, a declarat ministrul Petre Daea.

De reținut faptul că schema nu este încă în vigoare, proiectul legislativ aflându-se în dezbatere publică. Banii vor putea fi accesați de-abia după ce proiectul va primi undă verde și se va aplica.

„Proiectul de act normativ poate fi consultat accesând acest link https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative.html, iar toți cei interesați pot transmite propuneri/sugestii/observații în termen de 10 zile de la data publicării pe adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro”, completează reprezentanții Ministerului.