10 locuri din România unde să te retragi la pensie. Arată fabulos iar oamenii par să te primească cu inima deschisă

de: Iulia Kelt
29 07. 2022

O vorbă nu chiar atât de veche, făcută celebră de un jurnalist contemporan, spune că „România este o țară frumoasă, dar păcat că-i locuită”.

Cu toate că această maximă ar putea conține o doză de adevăr, trebuie să recunosc că nu am fost niciodată adepta „negativizării” excesive, de vreme ce mereu găsim și excepții care să confirme regula.

În mod evident, la noi, în România, excepțiile se numără cu duiumul, de vreme ce există atâta diversitate culturală pe teritoriul țării noastre, încât ar fi dificil să întocmești o definiția clară a unui om cu cetățenie română.

România, o țară a diversității, din toate punctele de vedere

Spre exemplu, numai în Ardeal sunt cel puțin trei etnii diferite care, în marea majoritate a cazurilor, locuiesc în armonie, chiar și în aceleași sate sau orașe. Ceea ce îmi amintește de o maximă citită, recent, pe internet: „Dacă, într-o comunitate mixtă, vrei să aduni laolaltă tot satul la ora 6, spune-le românilor să vină la 4, secuilor la 5 și sașilor la 6”.

Dincolo de maxime amuzante și de capacitatea oamenilor de a trăi laolaltă fără conflicte, există teama de bătrânețe. Cu alte cuvinte, orice om, indiferent de etnie, își dorește ca, după o viață în care a muncit pe brânci, să aibă parte de o pensie care să-i asigure bunăstearea, dar și de liniște, ambele aspecte fiind la fel de importante.

Altfel spus, de la o anumită vârstă, oamenii încep să prefere locurile retrase, în mijlocul naturii, dar care oferă și un minim de confort, comform cu standardele actuale de viață.

Top 10 locuri din România unde te poți muta atunci când ieși la pensie

În cazul în care ai ieșit la pensie deja sau te apropii vertiginos de această vârstă și vrei ca ultima parte a vieții tale să fie una relaxantă, lipsită de griji și nevoi, poate că ar trebui să iei în considerare să te muți. O altă vorbă românească spune că atunci când schimbi locul, schimbi și norocul.

Și cum țara noastră este una cu peisaj variat, indiferent care îți sunt preferințele ai șanse reale să găsești un loc exact pe gustul tău.

Așadar, iată zece dintre cele mai frumoase, aproape ieftine și liniștite locuri din țara noastră, numai bune pentru a deveni noua ta casă, la vârsta a treia.

Dobrogea și Marea Neagră

Localitatea Greci, din județul Tulcea, este ideală pentru orice om care s-a săturat de haosul cotidian. Situat la poalele Munților Măcin, micul orășel îți oferă cam tot ceea ce îți trebuie: liniște, peisaj, dar și cele necesare unui trai decent. În plus, prețurile la proprietăți sunt destul de mici, comparativ cu alte locuri din țară.

Un alt loc absolut splendid este localitatea Sarichioi, de pe malul lacului Razelm, urmată de Jurilovca și orașul Măcin, toate trei aflându-se, și ele, în județul Tulcea.

Ne îndreptăm spre Marea Neagră, mai exact în Delta Dunării, unde descoperim Sulina, cel mai estic punct din țară. În pofida faptului că este un oraș turistic, îți poți găsi binemeritata liniște, la malul mării.

Și pentru că tot am vorbit despre Marea Neagră, o altă variantă numai bună de luat în calcul poate fi stațiunea 2 Mai. Ce-i drept, aici s-ar putea să fii nevoit să scoți un pic mai mult din buzunar, din pricina apropierii de Vama Veche, dar și ținând cont de faptul că aici au avut sau încă au case de vacanță multe personalități din România.

Munții Măcin, cu vedere spre localitatea Greci, din Tulcea / Foto: Iulia KELT

Transilvania, în inima secuimii și mai departe

Așa cum menționam anterior, așa-zisele conflicte între etnii se întâmplă, însă nu atât de des și de intens cum sunt prezentate de presa avidă după scandaluri.

Acestea fiind spuse, dacă marea nu e pentru tine, poți oricând să alegi să te muți la munte, în județul Harghita, unul dintre cele mai frumoase din țara noastră. O variantă bună de luat în calcul, dacă nu vrei să locuiești la țară, este orașul Odorheiu Secuiesc, o localitate micuță dar cochetă, situată pe malurile Târnavei Mari. Aici vei întâlni istorie, liniște, dar și un peisaj superb care înconjoară micul oraș secuiesc.

Dacă traiul la țară nu te deranjează, ai putea să ții cont de faptul că în zonă există o sumedenie de sate, al fel de cochete ca orașul menționat anterior, unde poți să-ți achiziționezi o casă. Unele dintre aceste localități, îndeosebi cele care sunt situate aproape de municipiu, au inclusiv apă curentă și canalizare.

Nu în ultimul rând, poți alege să te îndrepți spre nord, în Maramureș unde, cu siguranță, vei găsi liniștea de care ai nevoie. Multitudinea de sate tradiționale e covârșitoare.

Odorheiu Secuiesc / Foto: Iulia KELT

Moldova, „mon amour”

Iar dacă, totuși, vrei să locuiești într-un oraș mare, dar care să-ți ofere și un peisaj numai bun de admirat într-o după-amiază de vară, poți alege Galațiul. Ce-i drept, acest oraș nu este chiar cel mai ieftin din România, însă nici cel mai scump. În plus, frumusețea Dunării, în această regiune, reușește să impresioneze chiar și cel mai mofturos privitor.

Galațiul, văzut de pe Dunăre / Foto: Iulia KELT