Ziua îndrăgostiților: surpriza de proporții pentru români când deschid Google. Se întâmplă doar azi
Ziua îndrăgostiților a ajuns să fie sărbătorită și de români, că orice prilej de-a primi cadouri e bun. Google are un moment special pentru această zi.
Prima pagină din Google e luată azi de un doodle special. E numele motorului de căutare, dar scris fix cum te-ai aștepta de Ziua îndrăgostiților: cu sclipi și inimioare. Google face de ani buni treaba asta, cu un doodle special.
Chiar și dacă nu este celebrată în aceeași zi în toate culturile, Ziua îndrăgostiților a existat de sute de ani sub diferite forme sau nume.
În Turcia, această zi este dedicată Sfântului Gregor și e cunoscută drept Ziua inimilor dragi (sau dulci). În cultura persană (Iran), S este o zi dedicată iubirii și are loc pe 29B în calendarul solar jalali. Data corespunzătoare calendarului gregorian este 17 februarie. S se sărbătorea în Marele Imperiu Persan deja din sec 20 i.e.n. În Egipt este o altă zi a iubirii pe data de 4, numită ziua iubirii egiptene.
Ziua îndrăgostiților așa cum a ajuns la noi de la americani
Ce a importat mai mult România e cultura pentru această zi de la americani. Valentine’s Day face trimitere la Sfântul Valentin. Aceasta a fost un preot în Roma celui de-al treilea secol. Împăratul Claudiu II a interzis căsătoriile, pentru că, spunea el, bărbaţii căsătoriţi sunt soldaţi slabi. Valentin a nesocotit regula, despre care credea că este nedreaptă, şi a continuat să oficieze căsătorii în secret.
Înainte să fie ceea ce e azi, Ziua îndrăgostiților a început ceva mai abrupt. Când împăratul a aflat despre ce face preotul Valentin, acesta a fost închis şi condamnat la moarte. În închisoare, el s-a îndrăgostit de fiica temnicerului, iar când a fost dus să fie executat, pe 14 februarie, i-a trimis o scrisoare semnată „de la Valentinul tău”.
Așa că, da, e ceva mai corect să spui „Ziua Sfântului Valentin” sau „Valentine’s Day”, dar e în regulă și cu Ziua îndrăgostiților. Altfel, prima sărbătorire a zilei ar fi avut loc în anul 496.
Alte înțelesuri pentru Valentine’s Day, așa cum o avem acum
Încă din vremea romanilor era o sărbătoare. Aceștia organizau festivalul Lupercalia la jumătatea lui februarie prin care sărbătoreau începutul primăverii. Printre manifestările sărbătorii se număra şi alegerea de către băieţi a numelor de fete dintr-o cutie. Astfel, pe perioada festivalului, perechile formau cupluri şi, uneori, se căsătoreau. Și așa ajungem la Ziua îndrăgostiților.
În țările vorbitoare de engleză a prins rădăcini în urmă cu câteva secole. În Marea Britanie, de exemplu, Ziua îndrăgostiților a devenit cunoscută în secolul 17.
Până la jumătatea secolului 18, a devenit o sărbătoare obişnuită în rândul tinerilor, prieteni ori iubiţi, din toate clasele sociale. Anii 1900, felicitările imprimate au luat locul scrisorilor. Iar acum, poți spune, ai mesaje pe WhatsApp și mesaje vocale și diferite alte forme de-a marca momentul.