Vestea zilei pentru românii care nu-și mai pot plăti gazul sau curentul: se dau bani de la stat

de: Alexandru Puiu
01 09. 2021

Se discută de câteva luni de ideea consumatorului vulnerabil, românul care ajunge în situația de a nu-și mai putea plăti facturile la utilități, din cauza scumpirilor extraordinare cu care ne confruntăm toți. Acum, avem și un plan concret pe marginea subiectului.

Pentru prima oară în istoria României, statul român va ajunge să-ți plătească factura la gaz și la curent. Este vorba de milioane de consumatori casnici care vor avea de câștigat, prin intermediul compensațiilor de la Guvern.

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei și reprezintă, pe termen lung, o soluție foarte proastă. În contextul în care prețurile la gaze naturale și energie electrică se află în continuă creștere, în loc să intervină pe lângă furnizori, guvernul a decis să se mai angajeze la niște ajutoare financiare semnificative, în timp ce oamenii își doresc salarii mai mari, pensii sau alocații.

Mai mult decât atât, explozia facturilor de utilități va duce la creșteri semnificative pe N fronturi, iar acelea nu sunt adresate în anunțul guvernului. Până și pâinea are mari șanse să devină un lux.

Ajutorul de la stat pentru consumatorul vulnerabil, sub semnul întrebării

Mecanismul de compensare a facturilor de energie electrică și gaze naturale pentru o parte importantă din populație nu este încă 100% gata, dar particularitățile sunt totuși un pic mai clare. Ministrul Energiei a insistat pe faptul că va fi vorba de ”compensarea până la nivelul venitului mediu și al consumului mediu.”

„Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie”, a spus ministrul.

Partea bună, dacă o putem numi așa, este că ajutorul detaliat de ministrul Energiei este independent de adoptarea în Parlament a legii consumatorului vulnerabil, chiar dacă adresează același subiect. Ideea este că Virgil Popescu este conștient cât de lent se pot mișca lucrurile în camerele parlamentare. Din acest motiv, a încercat să nu fie dependent de acel mecanism legislativ.

În schimb, banii vor veni, pentru gaze, din impozitul care se colectează deja de la producători pe câștigul obținut din liberalizarea prețurilor, iar pentru energie electrică din dividendele companiilor producătoare la care statul este acționar majoritar.

“Acum calculăm impactul bugetar, dar sursa de finanţare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului gazelor – în mod normal şi din estimările noastre sumele sunt de două ori mai mari decât anul trecut, întrucât şi preţul este mai mare – impozitul pe dividende al companiilor unde statul este acţionar şi nu uitaţi că de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei încă nevirat şi care este ţinut ca sursă de finanţare pentru compensarea la electricitate”, a adăugat ministrul.

Momentan, însă, nu este clar cine va primi banii. Cei care câștigă puțini bani sau care au un consum mic. “Dacă vorbim de compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toţi cei care au un venit mediu în România, iar dacă vorbim de compensare în funcţie de consumul mediu, vorbim de un număr de kWh din factură. Lăsaţi-ne să finalizăm toate datele.”, a concluzionat oficialul.