Scumpirile la gaz vin peste noi, iar confirmarea vine de la ministrul Energiei: se vor întâmplă până la finele anului

Scumpirile la gaz vin peste noi, iar confirmarea vine de la ministrul Energiei: se vor întâmplă până la finele anului

Facturile de la gaz erau dificil de plătit pentru mulți români, mai ales pe perioada sezonului rece. Acum, situația va deveni și complicată, având în vedere creșterile de prețuri confirmate de ministrul Energiei până la finele lui 2021.

Se discută deja de câteva săptămâni de mărirea prețurilor la gaze naturale plătite de către români. Acum, avem și niște referințe clare pentru aceste scumpiri din partea ministrului Energiei. Conform informațiilor pe care le are din piață, tarifele vor ajunge la nivelul din 2019, după ce anul trecut s-au înregistrat niște scăderi importante pe fondul pandemiei, când cererea redusă de gaze s-a reflectat în tarife mai mici.

Dacă este să asociem niște cifre clare la aceste fluctuații de preț, ministrul a fost destul de clar. „Am auzit de tarife, dar încă nu am văzut tarife, am auzit de scumpiri de 15, de 16% până la sfârşitul anului”, susţine ministrul, relatează News.ro.

„Gazul a plecat anul trecut liberalizarea, la un preţ foarte jos. Să nu uităm că în momentul când facem comparaţia 2021 faţă de 2020, indiferent că vorbim de gaz sau de energie electrică trebuie să gândim că vorbim de un an 2020 care a fost debut de pandemie, lockdown, consum foarte scăzut, preţuri foarte joase pentru că nu a fost cerere. Deci nu putem compara 2021 cu 2020 din punct de vedere al preţului. Preţul gazului la 1 iulie eu cred că ajunge la nivelul preţului gazului din 2019.

Să nu uităm că preţul gazului din 2019 către clientul casnic a fost un preţ reglementat, reglementat prost cu acea Ordonanţă 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau, câştigau furnizorii, cumpărau ieftin, dar vindeau scump către clienţi. Cred că preţul gazului natural o să ajungă la client la nivelul preţului din anul 2019 pentru că cererea de gaze iar a crescut, economia a început să meargă”, a afirmat ministrul Energiei, miercuri seară, la Digi 24.

Una peste alta, toți românii vor plăti mai mult pe gaze naturale în 2021, iar până la finele anului, ne putem aștepta la o creștere de 16 procente. Nu ajută nici ”fenomenul ciudat” de pe parcursul verii, sesizat de oficialul guvernamental. În următoarea perioadă discutăm de o menținere a prețului la gaz, deși, în mod tradițional, vara se înregistrau scăderi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: