Vestea proastă pentru amatorii de mașini second-hand din România: câte au kilometrajul dat înapoi, de fapt

de: Alexandru Puiu
29 11. 2021

Toți românii care se aruncă la achiziționarea unei mașini second hand sunt conștienți că își asumă o serie de probleme. Printre ele, se numără și posibilitatea kilometrajului dat înapoi. Mulți consideră că această practică afectează un număr infim de autoturisme, dar samsarii sunt mai eficienți decât ai crede.

Cei de la Prima TV au realizat de curând o analiză pentru a înțelege un pic mai bine manevrele la care apelează comercianții de autoturisme second-hand din România, cu scopul de a le mări artificial prețul. Concluzia cea mai îngrijorătoare a fost că trei din patru autoturisme vândute pe la mâna a doua pe meleaguri mioritice au modificări în ceea ce privește rulajul. ”Kilometrajul întinerit” este formularea care ține la ora actuală loc de ”dat înapoi”.

Mașinile cu kilometraj fals, o practică obișnuită

În teorie, legislația din România penalizează serios ”întinerirea” kilometrajului, e vorba de caz penal pentru înșelăciune. Cel mai bine ar fi să verifici la RAR mașinile înainte de achiziție. Cu toate acestea, în contextul în care internetul este plin cu anunțuri din partea unor oameni care oferă servicii de dat kilometru înapoi, foarte mulți vânzători sunt încântați de perspectiva unui preț de vânzare un pic mai mare.

În teorie, există și o aplicație de la RAR prin care poți efectua câteva verificări de bază legate de un autoturism. Pentru a vedea întregul istoric al unui automobil, accesezi această adresă, tastezi o adresă de email, confirm adresa de email și introduci seria seria de șasiu a autovehiculului. Aplicația online este disponibilă din martie 2019, iar utilizarea ei este complet gratuită.

”Datele generate sunt: activităţile derulate la RAR şi numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate), existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului, câteva date tehnice şi de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP.”, se arată în comunicatul RAR pe marginea subiectului.