Ungaria dă o lecție României, ce îi pune pe comercianții mari străini să facă acum cu mâncarea care rămâne

de: Mădălina Bahrim
15 12. 2021

Autoritățile din Ungaria iau măsuri fără precedent, menite să reglementeze activitatea marilor comercianți alimentari din țară.

Activitatea marilor retaileri care activează pe teritoriul Ungariei nu va mai fi atât de simplă. Spre deosebire de noi, autoritățile vecine au decis să nu mai lase nimic la voia întâmplării și să impună măsuri clare în privința acestor giganți.

Lista noilor măsuri adoptate de Ungaria

Conform anunțurilor oficiale venite din țara vecină, se pare că marii retaileri din industria alimentară vor fi obligați prin lege să doneze zilnic toată mâncarea care expiră în 48 de ore.

Mâncarea ce rămâne trebuie să ajungă la persoanele nevoiașe, care de-abia își duc traiul de la o zi la alta, specifică oficialii locali.

Excepție de la această măsură fac produsele care au din momentul producerii o dată de expirare de mai puţin de două zile, cum ar fi de exemplu produsele de panificaţie.

Părerile asupra acestei noi legi sunt împărțite. De exemplu, unii juriști locali s-au exprimat în spațiul public și spun că această măsură ar putea încălca dreptul la proprietate privată. Practic, spun ei, nu poți obliga un retailer să-și doneze marfa.

Mai mult decât atât, noile reguli nu se opresc aici și pătrund și în domeniul fiscal. Mai exact, vor crește taxele pentru multinaționalele alimentare din Ungaria.

Conform noii legi, pentru lanţurile comerciale care au o cifră de afaceri anuală de peste 273 de milioane de euro, taxa specială pe venituri va creşte la 2,7%, faţă de 2,5% în prezent.

CBA, COOP şi Real – giganții locali ai industriei alimentare nu vor fi afectați de noile măsuri. Explicația este simplă. Se pare că, deși acestea sunt cele mai mari lanțuri de magazine alimentare ale Ungariei, ele sunt francize și, mai mult decât atât, au cifre de afaceri care se situează sub plafonul minim impus de noua legislație. Prin urmare, scapă de aceste reglementări dure.