Digi RCS RDS, victorie impresionantă: nu se mai aștepta nimeni la asta, după înfrângerea din Ungaria

Digi RCS RDS, victorie impresionantă: nu se mai aștepta nimeni la asta, după înfrângerea din Ungaria

Digi RCS RDS este cel mai important jucător din România de pe piața de comunicații, internet și televiziune. În același timp, mai activează în alte câteva țări și încearcă să-și întărească în mod constant poziția pe piața din Europa. Pe acest plan, tocmai a înregistrat o victorie importantă.

Grupul Digi RCS RDS este controlat de miliardarul Zoltan Teszari din Oradea. Pe lângă România, care reprezintă principala piață, gigantul autohton mai activează în Italia, Spania și Ungaria. Din păcate, în luna martie a acestui an, a anunțat că se retrage din Ungaria, iar operațiunile sale în teritoriu au fost preluate de operatorul local 4iG, începând cu luna septembrie a acestui an.

Problema în țara vecină a plecat de la o licitație pentru un spectru de frecvență 5G. Din păcate, furnizorul român de internet a fost exclus din procedura de vânzare de către Autoritatea de Reglementare în Comunicații din Ungaria. A urmat o contestație în instanță care, în luna februarie din acest an s-a reflectat într-o înfrângere definitivă pentru Digi RCS RDS la Curtea Supremă din Ungaria.

Digi RCS RDS în Portugalia

Cea mai recentă victorie a românilor de la Digi RCS RDS a fost înregistrată în Portugalia, în cadrul unei licitații pentru un spectru de licitații 5G. La final, a fost vorba de un contract pentru 67,34 de milioane de euro, iar interesele companiei românești au fost reprezentate de Dixarobil, filiala grupului de telecomunicații din această țară.

Ca referință, licitația s-a petrecut în decembrie 2020 pentru atribuirea drepturilor de utilizare a frecvențelor în benzile 700 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2,1 GHz, 2,6 GHz și 3,6 GHz, dar abia acum s-au finalizat formalitățile post-licitație.

„Autoritatea de Telecomunicaţii din Potrugalia (ANACOM) a desemnat Dixarobil Telecom, Sociedade Unipessoal, Lda. (Dixarobil), filiala din Portugalia a Grupului, drept câştigătoarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor în benzile de 900 MHz (2×5 MHz), 1800 MHz (2×5 MHz), 2.6 GHz (2×5 MHz FDD si 25 MHz TDD), 3.6 GHz (40MHz). Preţul aferent acestor drepturi este de 67,34 milioane euro.”, atrag atenția oficialii operatorului de telefonie și internet.

Este important de reținut că alocarea drepturilor de utilizare se va realiza prin decizia finală a Consiliului de Administratie al ANACOM, în perioada imediat următoare. ”Societatea consideră oportună decizia ANACOM, în contextul în care aceasta va permite Grupului extinderea activităţilor sale pe piaţa de telecomunicaţii din Portugalia, pentru furnizarea de servicii de comunicaţii de calitate, accesibile, bazate pe ultimele tehnologii”, se arată într-un comunicat al operatorului de telefonie mobilă.