Unde merită să te muți în Europa: orașele cu cel mai curat aer, dezvăluite. România nu a avut vreun candidat

de: Alexandru Puiu
17 06. 2021

Un aer curat este vital pentru o viață lungă pe acest pământ și pentru prevenirea unui număr foarte mare de afecțiuni cronice și nu numai. Din păcate, același aer lipsit de poluare este un privilegiu de care foarte puțini oameni se mai pot bucura.

La fiecare câteva săptămâni, calitatea aerului din București mai face subiectul unui nou scandal de proporții. Cetățenii se plâng de poluare, aparate publice de măsurare confirmă situația dramatică, iar autoritățile pasează vina de la una la alta, în timp ce nu se schimbă nimic. Din fericire, în alte colțuri ale Europei, calitatea aerului este un subiect de mândrie majoră, mai ales când este confirmată de autorități independente.

Ca referință, oraşul Umea din Suedia şi oraşul Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa, potrivit unui clasament recent al agenţiei de mediu a Uniunii Europene (EEA), transmite dpa.

Totul pleacă de la particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile. Acestea au mai fost înregistrate la niveluri scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen, conform sursei citate.

Pentru a trage o concluzie relevantă, lista calităţii aerului s-a bazat pe o evaluare a datelor din peste 320 de oraşe din Europa, publicată joi de EEA. Dintre acestea, 127 de oraşe s-au dovedit a avea o bună calitate a aerului, în timp ce 123 au avut o poluare moderată şi 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă.

Cea mai gravă situație confirmată de această analiză recentă a fost înregistrată în localități din Polonia și nordul Italiei. În acele regiuni sunt localizate orașele care formează majoritatea părții inferioare a clasamentului.

Agenţia europeană de mediu a evaluat poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 în 323 de oraşe din 26 de ţări ale UE, dar şi din Islanda, Norvegia şi Elveţia. Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene, omisiuni cauzate de lipsa unor date comparabile.