Atmotube este dispozitivul care monitorizează poluarea aerului pe care îl poți purta ca breloc

Atmotube este dispozitivul care monitorizează poluarea aerului pe care îl poți purta ca breloc

Trăiești într-un oraș mare, traficul infernal este la ordinea zilei și deși nu cunoști în detaliu gradul de poluare al orașului tău, suspectezi că este extrem de ridicat. Dacă, totuși, te încumeți să vezi exact nivelul de noxe pe care îl tragi în piept zi de zi, Atmotube te poate ajuta să faci asta, fiind în același timp și extrem de portabil.

Cei care trăiesc în marile orașe unde poluarea este o normă pot risca un număr îngrijorător de mare de boli. Bolile de inima, de plămâni sau chiar unele morți premature pot fi cauzate de un nivel ridicat de noxe. Totuși, dacă dorești să eviți zonele extrem de poluate mini-trackerul de la Atmotube îți va arăta nivelul de poluare în detaliu grație unei aplicații pe mobil care îți detaliază prezența particulelor periculoase din aer.

Dezvoltat de niște cercetători de la Universitatea din Melbourne, Atmotube te va ajuta atât pe tine să cunoști calitatea aerului pe care îl tragi în plămâni, cât și pe Google care va folosi datele captate de acest aparat pentru a integra informațiile despre calitatea aerului in Google Street View.

Micul dispozitiv este de fapt un cilindru din titaniu care are o serie de senzori ce detectează prezența gazelor precum monoxidul de carbon și compușii organici volatili în atmosferă. De asemenea aparatul poate măsura temperatura și umezeala din aer.

Feedback-ul dat utilizatorilor se face printr-un mic LED plasat în față ce ce indică prin câteva culori calitatea aerului din jur. Culoarea albastră va insemna prezența unui aer curat, iar culoarea roșie va însemna un aer extrem de dăunător. De asemenea, aplicația cu care aparatul vine îți va afișa mai multe elemente chimice prezente în aer, iar pentru o mai simplă recunoaștere a calității sale un rating ce merge până la 100 de puncte va fi afișat.

Aparatul cântărește abia 40g și poate fi agățat cu ușurinșă ca un breloc de ghemul tău de chei. Se încarcă prin USB 3.1 iar bateria îl ține o lună fără încărcare. Momentan, cei interesați pot să finanțeze proiectul Atmotube pe Indiegogo, și pot cumpăra unul pentru 85 de dolari. Livrarea dispozitivului ar urma să fie făcută în Martie la anul dacă totul merge în regulă.

La noi în țară a fost demarat un proiect independent asemănător, de către doi politehniști, numit Pollution Track ce câștigase concursul Intel Business Challenge din 2013. Acesta căpătase interesul bicicliștilor din Romania, dar din păcate proiectul nu a trecut mai departe în stagiul de producție în masă din lipsa sponsorilor.

Citește și: