Un startup românesc vrea să cheltuiești mai puțin pe alimente: cum te ajută aplicația care are ca scop combaterea risipei de alimente

de: Ozana Mazilu
05 11. 2021

Risipa de alimente este un lucru real cu care ne confruntăm, din păcate. Acest lucru nu face bine nici încălzirii globale.

Antreprenorul Grégoire Vigroux împreună cu Diego Roy de Lachaise, fost Senior Tech Consultant la KPMG, și cu Zsolt Kadar, fost executiv Apple, au lansat bonapp.eco.

Este o aplicație mobilă care are ca scop combaterea risipei de alimente, conectând consumatorii cu comercianții ale căror alimente se apropie de data de expirare.

Astfel, produsele vor fi vândute la prețuri mai mici cu 40% – 80%. Aplicația este disponibilă pe iOS și Android. Alimentele sunt achiziționate cu cardul, prin intermediul aplicației, dintr-o rețea de 35 de afaceri afiliate din București.

În momentul de față, aplicația include supermarketuri, hipermarketuri, restaurante, magazine, brutării, cafenele și hoteluri. Lansarea în alte orașe din România este planificată pentru T1 2022, în timp ce extinderea în alte țări din regiune va începe în T2.

bonapp.eco estimează că aplicația are un potențial de piață de cinci milioane de utilizatori numai în România. Utilizatorul țintă locuiește în mediul urban, are cont bancar, își dorește să cumpere produse de calitate și, totodată, să economisească bani.

„La nivel global se irosește 40% din cantitatea totală de alimente, conform World Wildlife Fund. Numai risipa de alimente este cauza pentru 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, la nivel mondial. Pe lângă exacerbarea schimbărilor climatice, risipa alimentară provoacă pierderi semnificative retailerilor. În România, într-o țară în care mâncarea este scumpă, sunt aruncate anual cinci milioane de tone de alimente. Consumatorii români își alocă aproape 40% din buget pentru alimente și băuturi. bonapp.eco transformă aceste provocări de mediu, economice și sociale într-o oportunitate de afaceri durabilă, în beneficiul tuturor”, spune Grégoire Vigroux, co-fondatorul bonapp.eco, citat de Profit.ro.

Magazinele alimentare din această țară testează un sistem bazat pe AI pentru reducerea risipei de alimente

Risipa de alimente este o problemă cu care se confruntă toată planeta. Numai în SUA, Departamentul Agriculturii estimează că 30 până la 40% din alimente ajung în gropile de gunoi. Iată cum poate ajuta tehnologia la ameliorarea sau chiar rezolvarea acestei probleme globale.

Este atât o problemă de mediu, cât și economică, risipa de alimente fiind una dintre principalele cauze ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Un startup numit Wasteless crede că inteligența artificială poate juca un rol în abordarea problemei.

Compania a dezvoltat un sistem bazat pe algoritmi de inteligența artificială pentru reducerea automată a prețului produselor alimentare perisabile, deoarece acestea petrec mai mult timp pe rafturile magazinelor, conform site-ului oficial al companiei.