Un psihiatru susține că experiențele psihedelice provin din surse dinafara creierului

de: Ozana Mazilu
18 09. 2021

Un psihiatru a susținut că „stările neobișnuite de conștiință” (NSC), precum cele generate de drogurile psihedelice, pot apărea de undeva dincolo de creier.

Explicând teoria sa excentrică în Journal of Humanistic Psychology, profesorul Paul Grof nu identifică această sursă misterioasă, pe care doar o descrie ca fiind o „conștiință nelocală”.

În calitate de director al Mood Disorders Center din Ottawa și profesor de psihiatrie la Universitatea din Toronto, Grof a petrecut decenii studiind NSC-uri și a condus anterior comitetul de experți al MDMA al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În articolul său, el explică faptul că NSC-urile pot adopta mai multe moduri, dar apar întotdeauna atunci când undele oscilante ale creierului depășesc intervalul lor normal.

Experiențele psihedelice nu vin din creier

Acest lucru se întâmplă atunci când oamenii ingeră substanțe psihedelice precum LSD sau ciuperci “magice”, dar se pot dezvolta spontan și în timpul episoadelor psihotice. Cu toate acestea, Grof spune că, deși aceste vârfuri de activitate oscilatorie extremă pot determina momentul și intensitatea NSC-urilor, ele nu par să influențeze natura unor astfel de experiențe.

Pe baza acestei observații, el concluzionează că „contrar ipotezelor care stau la baza teoriilor biologice ale minții, creierul nu pare să joace un rol în conținutul experiențelor neordonate”.

Pentru a susține această afirmație destul de îndrăzneață, Grof subliniază numeroase studii la scară largă care implică persoane cu tulburări majore de dispoziție, cum ar fi tulburarea bipolară. Pe baza cercetărilor sale de patru decenii, el spune că episoadele de manie și melancolie par a fi declanșate de tipare identice de oscilații ale creierului, ceea ce implică faptul că „conținutul experiențial al NSC-urilor nu este legat de reactivitățile lor neurobiologice”.

„Anomaliile din timpul depresiilor și episoadelor maniacale se deplasează calitativ în aceeași direcție, indiferent dacă pacienții se confruntă cu ceea ce ar descrie ca iad sau rai”, scrie el. „Aceste observații erau compatibile cu interpretarea conform căreia conținutul și forma NSC proveneau din altă parte decât creierul lor”.

Încercând să valideze această afirmație, Grof continuă să speculeze despre natura experiențelor psihedelice. El descrie modul în care aceste escapade vizionare induse chimic generează adesea informații „transpersonale”, inclusiv amintiri „ancestrale, fetale, perinatale sau precognitive” pe care creierul „nu le primea anterior prin canalele sale senzoriale”.