Transfăgărașan, o nouă variantă de minivacanță: ce trebuie să știi despre deschiderea fascinantei șosele din România

de: Alexandru Puiu
29 06. 2021

Una dintre cele mai fascinante șosele din România este deschisă din nou circulației, începând de ieri, 28 iunie. Este vorba de Transfăgărășan, iar anunțul a venit la câteva săptămâni după ce respectiva zonă a fost acoperită de zăpadă.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că, de luni, 28 iunie, începând cu ora 14:00, circulația rutieră pe Transfăgărășan, între Piscul Negru și Bâlea Cascadă (km 104+000 – km 130+800), s-a deschis pentru toate categoriile de autovehicule, în intervalul orar 07:00 – 21:00. Pentru siguranța participanților la trafic, circulația rutieră este interzisă pe timpul nopții, între orele 21:00-07:00.

Fiind vorba de o șosea mai specială, potrivită mai degrabă pentru o minivacanță în zonă, decât o simplă deplasare între două localități, deschiderea Transfăgărășan vine cu câteva avertismente. CNAIR face apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile de trafic, mai ales având în vedere instabilitatea atmosferică ce duce la apariția de fenomene meteorologice spontane care afectează vizibilitatea.

Nu trebuie neglijat nici faptul că pe Transfăgărășan, ca în multe alte regiuni montane ale țării, există o problemă majoră cu urșii. CNAIR insistă asupra faptului că, nu de puține ori, urșii vine în apropierea părții carosabile și este recomandat să nu te apropii de ei, să-i hrănești și, mai mult decât atât, să informezi imediat autoritățile de prezența lor.

Când s-a închis Transfăgărășan

Una dintre cele mai frumoase zone din România a fost închisă traficului rutier din toamna anului trecut, din cauza intemperiilor și a cantităților masive de zăpadă care pot apărea în orice moment în zonă.

Cea mai recentă zăpadă s-a înregistrat pe Transfăgărășan în urmă cu aproximativ o săptămână, după ce în unele zone s-au strâns chiar și câțiva metri înălțime. În aceeași perioadă, s-au efectuat acțiuni de dezăpezire și pe Transalpina, cea mai înaltă șosea din România. Pe aceasta din urmă este permisă circulația, dar, la fel ca pe Transfăgărășan, ești limitat la plimbări în zonă doar pe timpul zilei.