Fantezie sau inspirație? Cum ar putea deveni Tesla cea mai mare bancă de Bitcoin din lume
Tesla e un nume uriaș în industria auto, iar șeful companiei, Elon Musk, pare că dorește să-și asocieze tot mai des numele cu Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă.
Tesla și-a creat un nume în industria auto într-un timp relativ scurt. A avut avantajul de a veni din start cu ceva ce se demonstrează acum că poate fi viitorul industriei: e vorba de mașini electrice, care circulă pe bază de baterii și nu pe motoare clasice pe benzină sau motorină.
Compania a făcut recent o investiție care i-a surprins pe mulți: a decis să cumpere Bitcoin în valoare 1,5 miliarde de dolari, iar Elon Musk a făcut tot posibilul să atragă atenția asupra celei mai cunoscute criptomonede. Într-un articol pe Business Insider, juranlistul Matthew DeBord arată că Tesla ar putea avea planuri mult mai mari de atât.
Ar fi chiar în poziția de a deveni cea mai mare bancă de Bitcoin din lume.
Tesla ar putea avea alte interese cu Bitcoin
Prin investiția de 1,5 miliarde de dolari, compania fondată de Elon Musk este cea mai mare firmă listată la bursă care investește în cea mai cunoscută criptomonedă. Tot după anunțul investiției, compania lui Musk a mai spus că, potrivit noii politici a companiei, ar putea „achiziționa și deține active digitale periodic sau pe termen lung”.
În plus, Tesla a mai declarat că se așteaptă să Bitcoin să fie acceptată pe viitor ca formă de plată pentru produsele sale. Dar reprezentanții companiei au mai adăugat că „activele digitale au fost în trecut și pot continua să fie extrem de volatile, inclusiv ca urmare a diferitelor riscuri și incertitudini asociate”.
Nu este, așadar, întâmplător faptul că Tesla ar putea avea planuri mult mai mari în zona Bitcoin în următoarea perioadă.
Elon Musk se declară un mare fan al criptomonedelor ca Bitcoin și se află în poziția de a duce lucrurile mai departe. N-are probleme de lichiditate, după cum spun analiștii. Tesla poate vinde oricând acțiuni dacă are nevoie de cash, iar valoarea acestora crește tocmai ca urmare a acestor tranzacții. E posibil, așadar, ca Tesla să ofere pe viitor și diverse programe de finanțare clienților, altele decât cele clasice: adică în Bitcoin.
Odată mizat pe această criptomonedă, constructorul american se poate juca în toate felurile. Poate oferi programe de leasing, le poate da ocazia clienților să cumpere sau să tranzacționeze monede digitale. Și totul să se învârtă în jurul modelelor electrice scoase pe piață de Tesla.
Poate să se numească Tesla un fel de bancă sau măcar IFN – adică instituție financiar nebancară? Mai mult ca sigur, crede DeBord. Și nu una oarecare. Ci cea mai mare din lume.
Sigur că rămâne întrebarea dacă nu cumva Musk știe mai multe decât afirmă. În orice caz, are interese și urmărește, evident, doar câștigul companiei. Din acest punct de vedere, e nevoie de multă analiză înainte de a spune dacă ce vrea să facă șeful Tesla e bine sau rău.
Musk profită deja de pe urma criptomonedei
Tesla profită deja de pe urma interesului public acordat de Elon Musk Bitcoin. Constructorul ar fi făcut deja aproximativ 1 miliard de dolari profit de pe urma creșterii valorii monedei (un profit ipotetic, dacă, să zicem, ar vinde în acest moment). E chiar pe drumul de a câștiga mai mult din aceste tranzacții decât din vânzarea de mașini electrice. Calculele sunt simple, scrie CNBC.
În ianuarie, compania lui Musk a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, așa cum îți spuneam mai sus. La acel moment, un Bitcoin valora undeva la 34.800 de dolari. În weekend-ul 20-21 februarie, s-a dus la peste 57.000 de dolari. Înseamnă o creștere de aproximativ 65% – ceea ce înseamnă că, la un miliard și jumătate de dolari investiția Tesla, profitul companiei e undeva la 975 de milioane de dolari.
Luni dimineață, Bitcoin era undeva la 58.330 de dolari. Adică un profit de peste un miliard de dolari pentru Musk.
Dar nu-i deloc complicat să vezi ce a făcut Musk. Valoarea unui Bitcoin, susțin specialiștii, e dată de încrederea investitorilor. Postările lui Musk dintre ianuarie, momentul când a cumpărat criptomonede în valoare de 1,5 miliarde de dolari, au avut toate ca scop creșterea încrederii în Bitcoin. Drept dovadă, prețul s-a dus în sus.
Și, pe cale de consecință, a apărut și profitul Tesla.