Tesla a creat unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume: de ce e-n stare

de: Ozana Mazilu
27 06. 2021

Tesla tocmai a dezvăluit noul său supercomputer și, conform datelor publicate, ar putea fi al cincilea cel mai puternic sistem din lume. Iată de ce e-n stare unul dintre cele mai rapide supercomputere.

Compania de automobile spune că își folosește puterea de calcul recent câștigată pentru a antrena caracteristica de pilot automat a vehiculelor sale, precum și a sistemelor de inteligență artificială de autoconducere, care nu au fost încă lansate.

Ce face supercomputerul Tesla

Este un pas important către realizarea supercomputerului planificat de Tesla, supranumit „Dojo”, un sistem de nouă generație care ar putea permite mașinilor Tesla să câștige niveluri de autonomie fără precedent, pe drumurile din lumea întreagă.

Mecanica sistemului este, de asemenea, o dovadă a angajamentului Tesla de a se baza doar pe viziune pentru a-și învăța mașinile cum să conducă singure – o abatere notabilă de la sistemele concurente care folosesc și radar.

„Pentru noi, viziunea pe computer este legea a ceea ce facem și ceea ce permite pilotul automat”, a spus Andrej Karpathy, cercetător în informatică și directorul principal Tesla AI, în timpul unui anunț de la conferința din 2021, privind viziunea computerizată și recunoașterea tiparelor, citat de Engadget. „Și pentru ca acest lucru să funcționeze foarte bine, trebuie să stăpânim datele, să instruim rețele neuronale masive și să experimentăm mult”.

Deocamdată, echipa nu a efectuat încă teste pentru a vedea unde se clasează oficial computerul, în clasamentul de supercomputing TOP500.

Datele care sunt trimise către computer sunt fluxuri video live de la cele opt camere montate pe vehiculele Tesla. Supercomputerul poate prelucra datele, ceea ce va permite în mod ideal vehiculelor să înțeleagă mai bine mediul lor fizic.

Anunțul vine după ce Musk și-a reiterat dorința de a merge doar pe viziune și de a nu se mai baza pe datele radar pentru a permite vehiculelor Tesla să se conducă partial singure.

„Când datele și viziunea nu sunt de acord, în care credeți?”, a scris Musk pe Twitter, în aprilie. „Viziunea are mult mai multă precizie, deci este mai bine să dublezi viziunea, decât fuziunea senzorilor”.