“Star Wars”, acuzat de rasism, sexism și discriminare: de unde a pornit scandalul

de: Ozana Mazilu
27 09. 2021

Celebra franciză “Star Wars” este acuzată de rasism, sexism și discriminare la adresa persoanelor cu dizabilități. Iată care sunt motivele și cine face aceste acuzații.

Prestigioasa publicație Scientific American, cea mai veche revistă lunară din Statele Unite, a publicat un articol controversat. Acest articol acuză franciza Star Wars de rasism, sexism și discriminare a persoanelor cu dizabilități, în timp ce cavalerii Jedi sunt atacați din cauza „masculinității toxice”.

Star Wars e acuzată că discriminează

Vorbim despre o revistă pentru care, de-a lungul timpului, au scris oameni de știință renumiți ca Albert Einstein. Supărarea autorilor care au semnat editorialul de opinie publicat de Scientific American vine de la faptul că acronimul „JEDI” este folosit în mediul universitar american și în anumite cercuri ale societății civile din Statele Unite, pentru a face referire la programe legate de „justiția socială”.

„Folosit în acest context, JEDI înseamnă justiție, echitate, diversitate și incluziune”, explică articolul, conform Hotnews.

Acronimul „moștenește un alt set notabil de înțelesuri”, având același nume cu „supereroii protagoniști din franciza Star Wars, cavalerii Jedi”.

Autorii își exprimă opoziția față de reprezentarea Ordinului Jedi ca un „model al binelui”. Ei susțin că acesta „este un ordin religios de călugări-polițiști intergalactici”, că membrii săi sunt susceptibili să se prezinte drept salvatori albi și că ar fi reprezentanți ai „abordărilor masculinității toxice în ceea ce privește rezolvarea conflictelor.

„În mod izbitor, talentele legate de Forță sunt explicate în povestea Star Wars nu doar în termeni spirituali, ci și în unii ce țin de eugenie și abilitism: aceste puteri supranaturale sunt prezentate ca fiind atribute biologice și ereditare”, scrie Scientific American, făcând referire la persoanele cu dizabilități.

Tot în cadrul editorialului cu pricina, se mai menționează: „Franciza operelor spațiale a fost criticată pentru traficarea unor nedreptăți precum sexismul, rasismul și abilitismul. De exemplu, gândiți-vă la așa numitul costum al “sclavei Leia”, infam pentru dezbrăcarea și legarea în lanțuri a primei femei în rol principal din seria de filme “Star Wars”, ca parte a unei intrigi secundare Orientaliste”.

Autorii mai susțin de asemenea că franciza Star Wars „se bazează adesea pe stereotipuri rasiste, atunci când înfățișează specii extraterestre” și că pune semnul de egalitate între a fi străin și a fi de altă culoare decât cea albă.