Soluția simplă pentru facturile umflate ale românilor: ce vor păți furnizorii de energie, ce trebuie să facă

de: Alexandru Puiu
20 09. 2021

Românii trec printr-o perioadă financiară foarte dificilă, din cauza exploziei prețului la energie electrică. Nu ajută nici faptul că, la fiecare câteva luni, mulți dintre noi se trezesc cu niște facturi semnificativ mai mari, din cauza regularizării. Cu cât aceasta din urmă este amânată mai mult, cu atât ”te doare mai tare” la buzunar.

Un număr mare de români au primit în ultimele luni facturi eronate la energie electrică. Unele dintre ele au fost chiar de nivelul unui autoturism la mâna a doua. Această situație a ridicat niște semne de întrebare oficialilor ANRE – Autoritatea de Reglemetare în domeniul energiei. Din acest motiv, instituțiile statului s-au gândit și la o soluție.

Ce se întâmplă cu factura la energie, de ce va fi mai mică

Printr-un proiect de ordin postat pe site-ul instituției, ANRE atrage atenția asupra unei situații care nu ar fi trebuit să existe în primul rând și trădează iresponsabilitatea furnizorilor de energie electrică. De acum înainte, autoritatea menționată stipulează cât se poate de explicit faptul că, pentru clienții obișnuiți, citirea contorului se face la maximum șase luni, iar pentru consumatorii din mediul business, în fiecare lună.

Schimbările sunt cât se poate de explicite față de realitatea actuală și sunt sancționate într-o manieră serioasă, cu compensații financiare oferite clienților. Acestea din urmă pot deveni foarte costisitoare pentru companiile de energie.

“Intervalul de citire a indexului grupului de măsurare de către OR (operatorul de rețea – n.red.), în vederea emiterii facturii pe baza consumului de energie electrică efectiv realizat, poate fi mai mare de o lună, dar nu trebuie să depăşească 6 luni. În cazul prosumatorilor, periodicitatea de citire a indexului contorului în vederea facturării pe baza consumului de energie electrică măsurat este o lună calendaristică.ˮ

Nu în ultimul rând, nou reglementare obligă furnizorii să-ți ofere accesul facil la ”datele istorice de consum ale utilizatorilor care beneficiază de sisteme de măsurare inteligentă a energiei electrice”. Ordinul este în dezbatere publică, dar este improbabil să nu se reflecte în lege.

“Prevederile proiectului de act normativ au impact pozitiv asupra utilizatorilor rețelei electrice, clienți finali de energie electrică, deoarece contribuie la asigurarea de către operatorii de distribuție a citirilor regulate ale grupurilor de măsurare și, implicit, la emiterea de către furnizorii de energie electrică a unor facturi echilibrate din punct de vedere valoric. Totodată, dispozițiile documentului au în vedere preîntâmpinarea situațiilor în care să fie emise facturi de regularizare cu valori importante, dată fiind întărzierea citirilor grupurilor de măsurare după termenul prevăzut”, arată ANRE.