02 sept. 2021 | 11:00

Ce trebuie să faci, dacă ți-a explodat factura la energie electrică: anunțul ANRE pentru toți românii branșați la curent

ACTUALITATE
Ce trebuie să faci, dacă ți-a explodat factura la energie electrică: anunțul ANRE pentru toți românii branșați la curent

Majoritatea românilor au ajuns să se plângă de valoarea facturilor la utilități. Situația este gravă și se pregătește să devină și mai gravă, indiferent dacă vorbim de energie electrică sau gaze naturale. La iarnă, sunt șanse mari ca mulți români să riște debranșarea din cauza imposibilității de plată.

Din fericire, există o relativă soluție propusă de ANRE. Nu va duce la plata miraculoasă a facturilor tale, dar s-ar putea să-ți facă un bine și să ducă, în timp, la penalizarea furnizorilor de energie electrică. Situația este una foarte dificilă pentru români și mulți ajung să-și caute rezolvarea în toate părțile.

ANRE atrage atenția asupra contoarelor

Unui număr record de români, contoarele nu le-au mai fost citite de câțiva ani, deși legea nu permite o astfel de practică. Conform datelor obținute de ANRE, sute de mii de contoare au fost necitite de doi ani, deși regulamentul obligă ca fiecare contor să fie citit măcar o dată la șase luni.

„Am avut şi acţiuni de control pe aceste subiecte la principalii furnizori şi respectiv distribuitori. Sunt probleme la majoritatea dintre ei şi am aplicat amenzi destul de serioase şi ca să vă dau doar un exemplu. Cu toate că regulamentul de furnizare prevede faptul că fiecare contor trebuie citit măcar o dată la şase luni am găsit distribuitor de energie electrică care avea sute de mii de contoare necitite la doi ani.”, a spus vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, la Antena 3.

În ceea ce privește soluția pentru consumatori, argumentele sunt clare. ”Consumatorii care sunt preocupaţi de acest lucru, dacă e citit consumul, dacă e facturat într-adevăr consumul real, sau se estimează şi ulterior se regularizează şi vor să evite acest lucru, au la îndemână mecanismul autocitirii.

Fiecare consumatori are dreptul de a citi contorul şi pe factură este un număr dedicat comunicării indexului. În momentul în care o factură este contestată, se suspendă şi plata până când se soluţionează, deci obligaţia de a plăti şi consecinţele neplăţii se suspendă, deci nu mai e cazul să ne îngrijorăm în privinţa unei deconectări şi eu sunt convins că în majoritatea cazurilor, este respectat de către furnizori.”, a mai explicat Zoltan Nagy.

Dincolo de aceste detalii, dacă întâmpini probleme cu furnizarea energiei electrice sau a gazelor naturale, ai mai multe posibilități. Te poți adresa ANRE la adresa https://portal.anre.ro/FPetitie/PetitieSector sau poți contactat ANPC la această adresă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele